Jól felszerelt miniszámítógép RYZEN APU-val

A CAPA13R-t szeretik a Raspberry Pi sorozathoz hasonlítani, ám az újdonság teljesen más ligában versenyez, hardver terén is sokkal ütőképesebb, viszont nincs rajta GPIO tüskesor, valamint egyéb területeken is különbözik a két apróság.

Jól felszerelt miniszámítógép RYZEN APU-val

Az Axiomtek egy érdekes apró alaplappal jelentkezett az elmúlt időszakban, amelynek különlegessége, hogy elég kompakt méretben érkezik, mégis rengeteg dolog fért el rajta. A Raspberry Pi sorozathoz képest közel kétszer nagyobb alaplap 146 milliméter hosszú és 108 milliméter széles, míg egy tipikus Raspberry Pi alaplap 88 x 58 milliméternyi területet foglal el. Természetesen nem csak méret, hanem felszereltség terén is sok különbség van a két sorozat között, így a további összehasonlítgatásnak nincs sok értelme.

Galéria megnyitása

A CAPA13R lényegében egy RYZEN V sorozatú beágyazott APU-t tartalmaz, amely modell szerint V1807B vagy V1605B lehet, természetesen az adott igényeknek megfelelően. Mindkettő négy maggal és nyolc szállal rendelkezik, viszont míg előbbi 35 és 54 W közötti, addig utóbbi már 12 és 25 W közötti cTDP tartománnyal rendelkezik. A két APU között iGPU terén elég nagy a különbség, hiszen a V1807B egy 11 CU-val ellátott, míg a V1605B egy 8 CU-val ellátott megoldást kapott.

Mindkét APU egységhez maximum 16 GB-nyi DDR4-es So-DIMM rendszermemória kapcsolódhat, viszont csak egy memóriafoglalat áll rendelkezésre, így egycsatornás memóriatámogatással kell beérnünk. A V1607B csak DDR4-2400 MHz-es, a V1807B azonban már DDR4-3200 MHz-es modulokat is kezel.

Galéria megnyitásaAz alaplapon van még egy M.2 Key-B bővítőhely, amely SATA 6 Gbps-os támogatással bír, opcionálisan azonban PCI Express x2-es támogatás is elérhető. Rajta kívül egy M.2 Key E típusú slotot is kapunk, ami viszont a vezeték nélküli kapcsolatot kínál kártyákat fogadja.

A csatlakozók között találunk két darab Realtek RTL8111G típusú Gigabites Ethernet vezérlőt, amelyek mellé kivezetés formájában további két darab ugyanilyen port is elérhető, opcionális PXE Boot Rom támogatással. Az USB részleget két 2.0-s és két 3.1 Gen2 típusú Type-A csatlakozó képviseli, de kapunk még egy DisplayPort és két HDMI videó kimenetet, valamint egy LVDS portot is, ami kijelző meghajtására használható.

A tüskesorok között egy RS-232/422/485, illetve egy RS-232 kivezetés egyaránt található, valamint SMBus támogatás, valamint nyolccsatornás digitális I/O támogatás is jelen van a fedélzeten.

Az 1,6 milliméter vastag NYÁK lapra szerelt hardver tápellátásáról 12 V-os külső tápadapter segítségével lehet gondoskodni: A V1605B esetében 2,5 amperes, míg a V1807B esetében 4,2 amperes áramerősségre lesz szükség, azaz sorrendben 30 és 50 W-os tápegységre lesz szükség.

A speciális, SBC típusú (Single Board Computer) számítógépek rövidesen elérhetővé válhatnak kereskedelmi forgalomban, várható ajánlott végfelhasználói áraikról azonban nem tett említést a gyártó.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap