Jöhetnek az USB-C portra kapcsolódó HDMI kábelek

A HDMI Alternate Mode jóvoltából nem lesz szükség többé drága aktív adapterekre, csak egy egyszerű, passzívan működő USB-C->HDMI kábelre.

Jöhetnek az USB-C portra kapcsolódó HDMI kábelek

A HDMI szabvány mögött álló HDMI Founders és HDMI Licensing csoport egy nagyon jó hírt tett közzé, amelynek lényege: hamarosan érkeznek az olyan USB-C porttal ellátott eszközök, amelyek már támogatják a HDMI Alternate Mode nevű szabványt, így az újítással felvértezett mobilokat, noteszgépeket és táblákat olcsó passzív kábellel lehet HDMI monitorhoz, projektorhoz vagy televízióhoz kapcsolni, drága aktív adapter használata nélkül. És már az MHL támogatás sem lesz követelmény – nem úgy, mint az MHL Alternate Mode esetén.

A HDMI Alt Mode eléréséhez olyan eszközre lesz szükség, ami a technológiát támogató USB-C porttal bír – a támogatás meglétéről az ígéret szerint jól láthatóan tájékoztatni fogják a felhasználókat. A HDMI Alt Mode segítségével új lehetőségek nyílnak az újabb USB-C portos eszközök előtt, igaz, az örömbe némi üröm is vegyül, ugyanis a HDMI Alt Mode első változata csak a HDMI 1.4b szabványt támogatja. Ezzel persze a többségnek nem lesz problémája, ugyanis rajta keresztül elérhető lesz a HDMI ARC (Audio Return Channel), a HDMI CEC és a HDMI Ethernet funkció, felbontás terén pedig 4K-ig nyújtózkodhatunk, de csak 30 Hz-es maximális képfrissítési ráta mellett. Vagyis a HDMI 2.0b részét képező 4K60p és HDR opciót egyelőre nem élvezhetjük ilyen módon.

Egyszerűbb lesz viszont az USB-C portos mobileszközöket HDMI portos monitorra, projektorra vagy HD/UHD televízióra csatlakoztatni, ami az MHL Alternate Mode segítségével eddig is megvalósítható volt, de ehhez MHL-képes megjelenítőre volt szükség, így a lehetőségek eléggé behatároltak voltak – és ilyen módszerrel a HDMI funkciók többsége sem működött.

A HDMI Alternate Mode már elérhető a partnerek számára, ám az újítást támogató eszközök érkezésére még a jelek szerint várni kell egy picit.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward