Jöhetnek a Tegra 3 alapú olcsó asztali számítógépek?

Az Nvidia Tegra 3-as SoC egysége a jelek szerint a PC piac felé is elkezdett terjeszkedni.

Jöhetnek a Tegra 3 alapú olcsó asztali számítógépek?

A Kontron, ami COM (Computer-on-module) és IPC (Ipari PC) konfigurációkat egyaránt készít, most egy érdekes, vékony mini-ITX alaplappal rukkolt elő, amelyen az Nvidia Tegra 3-as SoC egysége tölti be a klasszikus értelemben vett processzor szerepét.

A 17 x 17 centiméteres alaplap kifejezetten a belépő szintű számítógép konfigurációk piacát veheti célba. A legtöbb ITX és ATX formátumú házba beszerelhető újdonság felszereltségére összességében nem lehet panasz. A termék a KTT30/mITX nevet kapta és egy Tegra 3-as SoC egységnek ad helyet, amely 4+1  ARM Cortex-A9-es processzormagot és egy GeForce ULP integrált videó vezérlőt tartalmaz. A processzormagok 900 MHz-es magórajelen ketyegnek, a GPU pedig gond nélkül képes akár az 1080p-s kijelzők kezelésére is, sőt, hardveres gyorsítást is kínál a H.264 MPEG4 tartalmak kódolásához, illetve dekódoláshoz. A videó kimenetek között egy 1.4a típusú HDMI port, valamint egy 24-bites LVDS csatlakozó lapul – előbbi 1920 x 1080 pixeles, míg utóbbi 2048 x 1536 pixeles maximális felbontást kínál.

Az új alaplap 2 GB-nyi DDR3L típusú rendszermemóriát tartalmaz. A rendszer mSATA 3 Gbps-os bővítőhelyet, eMMC slotot és két darab SD memóriakártya-bővítőhelyet egyaránt kínál, így az adattároló kapacitás többféle módszerrel is bővíthető. Az alaplapon találunk még két mPCIe slotot és egy SIM kártyahelyet is – utóbbival 3G HSDPA kapcsolatot, azaz mobilinternetet biztosíthatunk a rendszer számára.

A csatlakozók között két darab RS232-es soros port, három USB 2.0-s port, egy Gigabites Ethernet port, többcsatornás S/PDIF audió kimenet, valamint három darab 3,5 milliméteres jack audió csatlakozó bújik meg. Az alaplap a működéséhez szükséges áramot kéttűs tápcsatlakozón keresztül, DC tápadapter segítségével szerzi be.

A Tegra 3 alapú mini-ITX alaplapot Android és Chrome OS operációs rendszerrel valószínűleg egyaránt lehet majd használni, sőt, a termék technikailag még a Windows 8 RT operációs rendszer futtatására is alkalmas lehet.

Hogy az ehhez hasonló Tegra 3 alapú megoldások idővel elárasztják-e a belépő szintű PC konfigurációk piacát? Nos, ez egyelőre rejtély. A siker – az ár mellett – a felhasználók fogadtatásán múlik.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward