Jöhetnek a pénzdíjas drón reptető versenyek?

A jelek szerint idén már több komoly versenyre is sor kerülhet, amelyek végén világbajnokot avatnak. A résztvevők komoly pénzdíjakat vihetnek haza.

Jöhetnek a pénzdíjas drón reptető versenyek?

A drónok iránt egyre nagyobb az érdeklődés világszerte, hisz a kisebb, egyszerűbb modellek már nem kerülnek vészesen sokba, így egyre többen ugranak fejest a drón reptetés világába. A tendenciát természetesen már a hatóságok is észrevették, így az Amerikai Egyesült Államok területén kötelezővé vált a drónok regisztrációja, ahogy erről korábban már írtunk. Az európai szabályozás szintén készül, így hamarosan ez EU területén is regisztrálni kell majd a nagyobb drónokat.

Az újdonságok nem csak az átlagfelhasználókat, illetve a professzionális szintű felhasználókat érintették meg, hanem a versengésre vágyó fiatalokat is, akik egyre inkább szeretnék összemérni egymással, ki tudja profibban kezelni a repülő szerkezeteket. A dolgok jelenlegi állása szerint hamarosan nem csak kisebb, házi jellegű, hanem sokkal nagyobb volumenű, fordulókra bontott, komoly pénzdíjazással kecsegtető versenyek megrendezésére is számíthatunk. A drón reptetésből rövidesen ismert sportág lehet, amely eddig még nem látott versenyhangulatot biztosíthat a rajongók számára. A sport jellegű drón reptetést egyebek mellett a Drone Racing League nevű kezdeményezés próbálja felkarolni, és a jelek szerint ezt nagyon eredményesen teszi.

A sportolók a drónokon elhelyezett kamera segítségével hatékonyan irányíthatják a repülő alkalmatosságot, az eszköz által közvetített képet pedig videó headseten – vagy éppen VR Headseten – keresztül láthatják. Ennek a megoldásnak komoly előnye, hogy a nézők is ízelítőt kaphatnak az élményből, ugyanis élő videófolyamon keresztül bárhonnan követhetik, hogyan repül éppen kedvenc versenyzőjük aktuális drónja – illetve milyen ádáz csatát folytat riválisaival szemben, hogy megszerezze az elsőnek járó értékes trófeát.

Mivel a drónoknak nincs károsanyag-kibocsátásuk, valamint rendkívül jól manővereznek viszonylag kisebb fedett épületeken belül is, így egy-egy drón verseny megrendezésének szinte bármilyen helyszín teret adhat.

A drónok versenye a résztvevő repülő eszközök egyszerűsége és viszonylag alacsony ára miatt sokkal kiélezettebb küzdelmeket hozhat, ahol a versenyzők egy átlag autóversenyhez, vagy egyéb technikai sporthoz képest sokkal meredekebb helyzeteket is bevállalhatnak, hiszen nem egy méregdrága, több millió dolláros járművet vagy eszközt veszélyeztetnek, és saját testi épségük is biztonságban van. Persze élmény és rajongói tábor tekintetében a különböző sportágak nem igazán összehasonlíthatóak, hisz mindegyik más miatt érdekes.

A Drone Racing League vezetése az első nagy versenyt már idén márciusban megtartja, helyszíne pedig a Miamiban található Sun Life Stadium lesz. Az első versennyel egy több fordulós versenysorozat veszi kezdetét, amelynek végén világbajnokot is avatnak – az egyes versenyekben a résztvevőknek egymással kell megküzdeniük.

Egy másik szervezet, a Drone Worlds is versenysorozatot hirdetett idénre, amelynek Hawaii szigete ad helyet idén októberben. A több napos rendezvény keretén belül mintegy 200 000 dollárnyi pénznyeremény, trófea és egyéb nyeremény talál gazdára, a verseny végén pedig természetesen ugyancsak világbajnokot avatnak.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward