Jöhetnek a költséghatékony Windows Phone-ok?

A Microsoft két új partnerre tett szert a Micromax és a Prestigio személyében.

Jöhetnek a költséghatékony Windows Phone-ok?

A Microsoft egyre stabilabb szereplővé válik az okostelefonok világában a Windows Phone révén, és a vállalat meglehetősen pozitívan tekinthet a jövőbe is. Az operációs rendszerüket egyre növekvő érdeklődés övezi, és nem csak a vásárlók, hanem a készülékgyártók részéről is. Ezúttal például két olyan vállalatot sikerült megnyerniük, akik korábban csak az Androidnak szavaztak bizalmat a mobilok tekintetében.

A Micromaxról és a Prestigióról van szó, akiknek a neve főleg a költséghatékony okostelefonokhoz köthető. A Microsoft valószínűleg azért kötött szerződés ezzel a két vállalattal, mert néhány régióban mind a ketten nagyon erősek, és persze az sem elhanyagolható tény, hogy a termékeik általában kiemelkedően jó ár-érték mutatókkal rendelkeznek. A Micromax Ázsiában, azon belül is főleg Indiában örvend rendkívüli népszerűségnek, India pedig az egyik legnagyobb felvevőpiacnak számít napjainkban. A lakosság létszámát tekintve a második helyet foglalják el Kína mögött, és nagyon komoly fejlődés folyik jelenleg, amelynek keretében felpörögött például az okostelefonok iránti kereslet is. Hatalmas mennyiségben értékesítenek főleg androidos mobilokat, amiknek az árával sok esetben nem versenyezhetnek a Lumia szériának a legkisebb (520 és 525) tagjai sem, így jól jöhet a Micromax segítsége.

Míg a Micromax neve egyébként a hazai olvasóknak leginkább csak a híroldalak hasábjairól lehet ismerős, addig a Prestigiót talán már senkinek sem kell bemutatni. A ciprusi székhelyű vállalat célpiaca Kelet-Európa (egyebek mellett Magyarország), de jelen vannak Afrika néhány régiójában és a Közel-Keleten is. Összesen 32 irodájuk van már a szóban forgó területeken, és kereken 70 országban vannak jelen kisebb-nagyobb mértékben. A jellemzően feltörekvő piacokon szintén jobb eséllyel szállhat versenybe a felhasználók kegyeiért egy ilyen gyártó, mint a Nokia, a HTC vagy a Huawei. Ezeken a területeken egyébként egyes becslések szerint a Windows Phone már a második legnépszerűbb mobilos rendszer (pl. Romániában), és ezt a pozíciót szeretné is megszilárdítani az MS az Apple iOS-e előtt. A Presigio és a Micromax konfigurációin már valószínűleg a Windows Phone 8.1 operációs rendszer teljesít majd szolgálatot, itt ugyanis nem kell annyira tartani a szegmentálódástól, mint az Android esetében.

Sajnos arról egyelőre nem beszélt a Microsoft a bejelentés során, hogy mikor várhatóak a két új partner első modelljei. Remélhetőleg minél hamarabb kezelésbe veszik a Windows Phone-t az említett vállalatok, és már a nyár folyamán előállnak az első termékeikkel.

Ezzel a kettőssel már összesen 15 gyártó sorakozik a Microsoft mobilos ágazatának zászlaja alatt. A legtöbb készülék ugyan a Nokiától származik, de ki veszi a részét a Huawei és a HTC is néhány modellel, a felsőbb ársávban meg ott van még a Samsung is. Továbbá nincs hiány a kisebb vállalatokból sem már, ilyen a Karbonn, a Xolo, vagy a Longcheer, a távol-keleti cégek közül pedig a JSR és a Gionee döntöttek úgy mostanáig, hogy Windows Phone alapokra helyezett okostelefonokkal is elő fognak állni. Mostanra ráadásul már az is biztosnak tűnik, hogy az LG, a ZTE, a Lenovo és a Foxconn is gyárt majd ilyen mobilokat.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward