Jöhetnek a költséghatékony USB-s külső SSD-k

Az újdonságok költséghatékonyabbak lesznek, mint az eddigi megoldások, ráadásul sebességükre sem igazán lehet panasz.

Jöhetnek a költséghatékony USB-s külső SSD-k

Az USB-s külső SSD-k szegmensében jelenleg kétchipes megoldásokat használnak a különböző vállalatok, legyen szó M.2-es SATA, vagy M.2-es PCI Express NVMe meghajtót fogadó megoldásokról, illetve készre szerelt, adattárolót is tartalmazó külső meghajtókról. A kétchipes rendszer költségesebb és bonyolultabb az egychipeshez képest, ám mivel utóbbira eddig nem igazán volt példa ebben a szegmensben, így nem volt más út a gyártók előtt.

Galéria megnyitása
Fotó: AnandTech

A Silicon Motion jóvoltából végre változott a helyzet, ugyanis a gyártó elkészítette első olyan SSD vezérlőjét, amely rögtön USB portra is ülteti az adattárolót, hiszen az ehhez szükséges hídchip funkcionalitását is tartalmazza. Az SM3282-es típusjelzéssel ellátott megoldás még nem USB 3.1 Gen2 csatolófelületet használ, hanem csak USB 3.1 Gen1-eset, azaz 10 Gbps helyett „csak” 5 Gbps-os adatátviteli sávszélességgel dolgozik, de ez is elég ahhoz, hogy 400 MB/s-os maximális folyamatos olvasási- és írási sebességeket érhessen el a rendszer. Az USB 3.1 Gen1 vezérlővel ellátott lapka fedélzetén egy kétcsatornás SSD vezérlő is helyet kapott, ami csatornánként 4 NAND Flash lapka kezelésére képes. A vezérlő ezzel együtt tartalmazza a szükséges feszültségszabályzókat, valamint az egyéb összetevőket is, amelyek szükségesek a NAND Flash chipek működtetéséhez.

Az SM3282-es vezérlő támogatja az összes NAND Flash gyártó legmodernebb lapkáit, így akár a 96 cellaréteggel ellátott 3D TLC és 3D QLC NAND Flash chipekkel is gond nélkül együtt tud működni.  Maga a vezérlő 68-tűs QFN tokozással rendelkezik, csatolófelületek terén pedig az USB Type-A és az USB Type-C kezelésére egyaránt képes.

Galéria megnyitása
Fotó: AnandTech

Azzal, hogy a Silicon Motion újdonsága egyetlen chipbe zsúfolja a külső adattárolók működtetéséhez szükséges összes vezérlőt, költséghatékony platformot teremt, amellyel olcsóbban lehet előállítani az a külső SSD meghajtókat, mint eddig. Persze az USB-s M.2-es SSD házak létjogosultsága így sem kerül veszélyben, hiszen bizonyos esetekben – amikor egy régebbi meghajtót szeretnénk „újrahasznosítani” – továbbra is szükség lesz ezekre, ám a külső SSD-k piaca mindenképpen bővülni fog, méghozzá olyan termékekkel, amelyek a megszokottnál alacsonyabb árszintre is leszivároghatnak.

A Silicon Motion vezérlője az elkövetkező negyedévek folyamán jelenhet meg kereskedelmi forgalomban, természetesen a különböző gyártók külső adattárolóinak részeként. A vezérlő a jelek szerint már elérhető a partnerek számára, így a köré épülő termékekre sem kell már túl sokat várni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap