Jöhetnek a 24 TB-os merevlemezek?

A merevlemezek piacán -  csak úgy, mint egyéb területeken - egy percre sem áll meg a fejlődés. Nemrégiben bemutatkoztak a 2,5 TB-os és 3 TB-os adattároló kapacitást kínáló adattárolók és a gyártók már készülnek a következő nagy dobásra is. A Hitachi vezetésével nemrégiben egy konzorcium alakult, amelynek legfőbb feladata, hogy új adatrögzítő technológiát fejlesszen ki a merevlemezek piacán, amelynek köszönhetően tovább növelhető a merevlemezkorongok adatsűrűsége, ugyanis a jelenleg használt eljárások lassan fizikai korlátaikhoz érnek.

Jöhetnek a 24 TB-os merevlemezek?

A merevlemezek piacán -  csak úgy, mint egyéb területeken - egy percre sem áll meg a fejlődés. Nemrégiben bemutatkoztak a 2,5 TB-os és 3 TB-os adattároló kapacitást kínáló adattárolók és a gyártók már készülnek a következő nagy dobásra is. A Hitachi vezetésével nemrégiben egy konzorcium alakult, amelynek legfőbb feladata, hogy új adatrögzítő technológiát fejlesszen ki a merevlemezek piacán, amelynek köszönhetően tovább növelhető a merevlemezkorongok adatsűrűsége. A jelenleg használt eljárások ugyanis lassan a fizikai korlátaikhoz érnek.

A konzorciumban egyéb partnerek mellett a japán NEDO (New Energy and Industrial Technology Organization - Új Energia és Ipari Technológia Fejlesztő Szervezet) is jelen van, ami az energia-hatékony technológiák kutatásában jár élen. A csapatban megtaláljuk még a Kiotói Egyetemet és a National University Corporation Tokyo Institute of Technology-t is. A csapat együttes erővel már ki is fejlesztette az új merevlemezes adatrögzítő technológiát, amelyről azt állítják, hogy a jelenlegi technológiához képest nyolcszor nagyobb adatsűrűséget kínál.

A kutatók egy újfajta mintázatra épülő technológiában találták meg a megoldást, amelynél a mágneses bitek az eddigiektől eltérő elrendezésben helyezkednek el a merevlemez korongokon. A technológia új anyagokra (önrendeződő polimerekre) alapoz, amelyek lehetővé teszik, hogy a merevlemez korongok adatsűrűsége négyzetcolonként 3,9 Terabites lehessen, ami annyit tesz, hogy egy 2,5 x 2,5 cm-es területen 3,9 Terabitnyi adatot tudnak majd tárolni, szemben a mai technológiákkal, amelyek négyzetcolonként maximum 500 Gigabites adatsűrűséget képesek garantálni. Az új eljárás lényege abban rejlik, hogy az új anyagok felhasználásával a jelenleginél jóval kisebb méretű mágnesezhető részecske struktúrákat tudnak majd felvinni a merevlemezkorongra (10 nm-es részecskék), így az adatsűrűség a fent említett maximális értéket is elérheti.

Az új fejlesztések jóvoltából megnyílik az út a 24 TB-os adattároló kapacitással rendelkezező 3,5 hüvelykes és a 8 TB-os adattároló kapacitást kínáló 2,5 hüvelykes merevlemezek előtt.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward