Jobban teljesít a notebook piac, mint várták

Több neves notebook gyártó is jobban teljesített, mint várták, de a szerződéses gyártók egy része sem panaszkodhat, hisz a január számukra is kedvezően zárult.

Jobban teljesít a notebook piac, mint várták

A DigiTimes Research elemzői megvizsgálták, hogyan teljesítettek az egyes gyártók a noteszgépek piacán. Összességében kijelenthető, hogy a piac várakozáson felül teljesített: a tavaly januárihoz képest idén januárban 9%-kal több gépet adott el az első öt gyártó.

Negyedéves szinten a szezonális hatásoknak megfelelően ezúttal is csökkenés mutatkozott: idén januárban a tavaly decemberihez képest 15%-kal csökkent a notebook piac szállítási mutatója. Ez a csökkenés normális, ugyanis a nagy ünnepi ajándékvásárlási láz lecsengése után rendszerint csökkenni szokott a forgalom és a vásárlási kedv.

A DigiTimes adatai szerint a Top 5 gyártó közül az ASUS teljesített legjobban, aki egymagában nem kevesebb, mint 1,5 millió noteszgépet szállított le az elmúlt hónap folyamán. Az adatokat nem igazán magyarázza meg a DigiTimes beszámolója, de annyi azért kiderül, hogy az említett összegzésben a konvertibilis táblának tekinthető Transformer T100 adatai nincsenek benne – az elemzők ezt a modellt minden bizonnyal nem tekintik normál noteszgépnek, tulajdonképpen nem is az. Érdekesség egyébként, hogy a T100-as modell szállítási mutatója január folyamán az előző hónaphoz képest közel duplájára emelkedett.

Az ASUS mellett az Apple, a Lenovo és a Dell is jól teljesített. Az Apple esetében az elemzők szerint az első negyedév folyamán sikerülhet egymillió egység fölé tornázni a szállítási mutatót, amelyben a Retina kijelzős MacBook Pro noteszgépek segíthetik a gyártót.

A szerződéses gyártók közül az Inventec és a Pegatron is erős hónapot zárt, míg riválisaik, azaz a Quanta, a Compal és a Wistron esetében gyengébben zárult a január, mint a december, de ez az elemzők szerint összhangban van a piaci várakozásokkal.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward