Jobban láthat a Raspberry Pi: 8 megapixeles kamerát kapott

Az új képérzékelő lapka komoly ugrást képvisel, hisz nem csak nagyobb felbontást, de sokkal jobb képminőséget is kínál, és színei is sokkal pontosabbak.

Jobban láthat a Raspberry Pi: 8 megapixeles kamerát kapott

A Raspberry Pi mellé 2013 óta érhető el egy speciális kiegészítő, amelyen egy 5 megapixeles felbontású, OmniVision gyártmányú képérzékelő dolgozik. Az OmniVision OV5647-es szenzort már egy ideje nem gyártják, így néhány hónapja a korábban felhalmozott raktárkészletekből zajlik a kameramodul gyártása, viszont ezek a készletek már kezdenek apadni – és a képérzékelő lapka felett is rég eljárt az idő.

Az új képérzékelő lapkával szerelt kameramodul normál és Pi NoIR kivitelben.

A fentiek miatt a Raspberry Pi Foundation illetékesei úgy döntöttek, itt az ideje egy alaposabb frissítésnek. A gondolatot tett követte, így elkészült az új, immár 8 megapixeles felbontással rendelkező kiegészítő modul, ami elődjéhez hasonlóan ugyancsak elérhető lesz Pi NoIR kivitelben, azaz infravörös fényre érzékeny változatban, ami egyebek mellett éjszakai projektekhez passzol.

Az új képérzékelő lapkát a Sony adja, és nem csak nyers felbontás tekintetében képvisel előrelépést, hanem képminőség, fényérzékenység és színmegjelenítés terén is. A Sony IMX219-es típusjezlésű, Exmor R technológiára támaszkodó képérzékelő lapkája gyenge fényviszonyok esetén is jobb képet nyújt, mint az előző szenzor, de ezzel együtt automatikus fehéregyensúly-beállításra is képes (AWB – Auto White-Balance), ami pontosabb színrögzítést – és színmegjelenítést – tesz lehetővé. Ez a képérzékelő lapka a fényviszony-változásokhoz is hatékonyabban és gyorsabban alkalmazkodik, képminőség tekintetében pedig egyértelmű előrelépést kínál. A kamerát több különböző, 1800K-tól egészen 16000K-ig terjedő színhőmérséklettel rendelkező fényforrásokkal tesztelték, a tesztek során pedig remekül helytállt.

Balra a régi, jobbra az új kameramodul képe látható

A 8 megapixeles, vagyis 3280 x 2464 pixeles felbontású állóképek mellett 1080p-s és 720p-s videók is készíthetőek az új kameramodullal – előbbiek maximum 30 képkocka/másodperces, utóbbiak pedig maximum 60 képkocka/másodperces sebességgel rögzíthetőek. A képérzékelő lapkát a VideoCore IV-es iGPU-val is összehangolták annak érdekében, hogy a képminőség a lehető legjobb lehessen.

Hogy mire jó egy ilyen kamerával ellátott Málna PC? Használhatjuk például éjjeli vadfigyelő kamerának, autós kamerának, az idő múlását szemléltető time lapse kamerának, de akár robotra is kerülhet – a lehetőségeknek egy bizonyos szintig gyakorlatilag csak fantáziánk szab határt.

Az új kameramodul elődjéhez hasonlóan 25 dolláros listaáron kapható.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward