Jobban fognak fogyni a netbookok mint a notebookok

Egy évvel ezelőtt még nem volt túlságosan ismert a netbook kifejezés a piacon, azonban rövid idő alatt hirtelen hatalmas népszerűségre tett szert, jelenleg pedig számos gyártó a gazdasági válság miatt kieső eladások pótlását várja ezekkel a kisméretű, olcsó hordozható gépekkel.

Jobban fognak fogyni a netbookok mint a notebookok

Egy évvel ezelőtt még nem volt túlságosan ismert a netbook kifejezés a piacon, azonban rövid idő alatt hirtelen hatalmas népszerűségre tett szert, jelenleg pedig számos gyártó a gazdasági válság miatt kieső eladások pótlását várja ezektől a kisméretű, olcsó hordozható gépektől.

Az iSuppli legfrisebb jelentésében az olcsó netbookokba szánt 7-10 hüvelykes kijelzők (amiből szinte egyenesen következik maguknak a gépeknek a száma) eladásait vizsgálta, és vonta le belőle a következtetéseket. Tavaly összesen 13,1 millió ilyen kijelző kelt el, a jelentés szerint ez az érték 2012-re meg fog négyszereződni. Az eladásokból származő bevétel szintén jelentős mértékben fog növekedni, míg tavaly 652,2 millió dollár volt, addig 2012-re 2,1 milliárd dolláros árbevételt vár az iSuppli. A bűvős 1 milliárd dolláros értéket várhatóan idén fogja átlépni a piac. "A netbook piac gyors növekedése vonzó lehetőséget jelent a kis- és középméretű kijelzőket gyártók számára." - közölte Vinita Jakhanwal elemző az iSupplitól.

A fenti eredményhez szorosan hozzá tartozik Paul Jacobs, a Qualcomm vezérigazgatójának a "jóslása", miszerint hamarosan a netbookok eladásai meg fogják haladni a hagyományos notebookokét. Ezt egy helyszínen adott interjújában mondta a vezér a Las Vegas-i CTIA Wireless Show-n. A Qualcomm személyesen is érdekelt a netbook piacon Snapdragon nevű processzor-termékvonalával, amit kifejezetten netbookokba és ultrahordozható eszközökbe szán a gyártó. Így többek között szembe fog kerülni az Intel Atom-jával, ami gyakorlatilag domináló szereplő a netbook piacon. Egy új résztvevő a netbook szegmensbe pedig öröm a vásárlónak, mivel a nagyobb verseny jobb árakat és jobb termékeket eredményez.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward