Jobb grafikus teljesítményre számíthatunk Win8 alatt

Az optimalizációk az alkalmazásokra és az operációs rendszerre fókuszálnak, nem a 3D-s játékokra.

Jobb grafikus teljesítményre számíthatunk Win8 alatt

A Windows 8 esetében a hardveres grafikus gyorsítással kapcsolatban több finomhangolásra is számíthatunk, amelyeknek köszönhetően összességében gördülékenyebben, zökkenőmentesebben működik majd a friss operációs rendszer. A Microsoft szoftvermérnökei az operációs rendszerhez tartozó különböző vizuális effektek esetében a 60 képkocka/másodperces teljesítményt célozták meg. A 60 képkocka/másodperces sebesség átlagos eredményként jónak tűnhet, de nem mindegy, hogy a teljesítmény hányszor esik az elfogadható szint alá: ha egyes képkockák renderelése 16,7 milliszekundumnál több időt vesz igénybe, akkor az akadozásnak számít – ezt is számításba veszik.

Némi időt igénybe vett a DirectWrite optimalizálása is, amellyel felgyorsítható a szöveg renderelése, de ezzel együtt a tesszellációs teljesítmény javításán is dolgoztak a szoftvermérnökök. További jó hír, hogy a JPEG és PNG

formátumú képek dekódolása gyorsabban zajlik az új operációs rendszer alatt, mint korábban.

 

A Windows 8 esetében a DirectX frissítésére is sor kerül, így az már a 11.1-es verziószámot fogja viselni. Az új DirectX támogatja TIR (Target Independent Rasterization) funkciót, amely a legmodernebb GPU-k számára lesz fontos. A fenti videó ugyan nem tartalmazza, de a Microsoft szoftvermérnökei Direct2D Effektusokkal is bővítették a repertoárt. Ezeket az effekteket a fejlesztők egy egyszerű API segítségével érhetik el. Az újítás Metro felhasználói kezelőfelület alatt lesz elérhető.

A fentebb említett grafikai optimalizációkból főként a Metro központú, viszonylag gyengécske hardverrel szerelt konfigurációk profitálhatnak majd a legtöbbet. Érdekes lesz látni, hogy az optimalizációk hogyan hatnak majd az Atom processzorral, illetve ARM alapú SoC egységgel szerelt táblákra. Az Apple eszközei híresek az általuk kínált „gördülékeny felhasználói élményről”, valamint az Android legfrissebb kiadása, a Jelly Bean is jól sikerült, ugyanis sokkal reszponzívabb lett, mint a korábbi Android operációs rendszerek. Rövidesen meglátjuk, hogy ezekhez képest a Windows 8 és a Windows RT hogyan teljesít majd a tábla szegmensben.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward