Jobb Bluetooth támogatást (is) hoz a Nokia Lumia Black frissítés

A készülő frissítési csomag több extra képességekkel ruházza fel a Windows Phone 8-at.

Jobb Bluetooth támogatást (is) hoz a Nokia Lumia Black frissítés

A Windows Phone 8 rendszer nemrégiben esett át egy komolyabb frissítésen, de így is maradtak hiányosságok a kelléktárában. A Nokia a hamarosan érkező Lumia Black frissítéssel kívánja kipótolni a GDR3 jelzésű WP8 kiadásból kimaradt dolgokat, amelyek egyáltalán nem lennének elhanyagolhatóak.

Mint kiderült, a Black frissítési csomagnak az egyik legfontosabb hozadéka az alacsony energiaigényű Bluetooth szabvány teljes támogatása. A Bluetooth 4.0 LE egyre többször jut majd szerephez a jövőben, és a Nokia feltehetően maga is tervez olyan termékeket piacra dobni, amik ennek a segítségével teremtenek kapcsolatot az okostelefonunkkal. A Nokia egyébként már néhány modell esetében támogatja az ilyen elvárásokat támasztó Bluetooth modulokat. Az Amber frissítésnek köszönhetően – amely a GDR3 bemutatásának idejében érkezett – a Nokia Lumia 520, a Lumia 620, a Lumia 625 és a Lumia 720 számára már nem jelent akadályt a Bluetooth 4.0 LE támogatást igénylő kapcsolatok kialakítása és fenntartása.

A Bluetooth 4.0 LE támogatásról szóló információt a Nokia egyébként egy véletlen folytán osztotta meg a nagyvilággal, a Black minden újításáról egyelőre még nem rántották le a leplet. A fontos kommunikációs lehetőség érkezésére a Nokia FAQ (Gyakran Ismételt Kérdések) oldalát böngészve találtak rá. A gyártó példának itt a szívritmus monitort hozta fel (sportolók használnak ilyet előszeretettel) a Bluetooth 4.0 LE kapcsán, de mint azt már mind tudjuk, sokkal érdekesebb kütyük esetében is előszeretettel alkalmazzák ezt. A Samsung a Galaxy Gear okosóra esetében például már erre épített, hogy az újdonságuk a lehető legkevesebb energiát eméssze fel a mindennapos használatban a kapcsolatfenntartás során.

A Microsoft egyébként nyilván támogatni kívánja majd a jövőben a Bluetooth 4.0 LE modulok használatát, senki ne gondolja, hogy a redmondiak megfeledkeztek erről. Bár a WP8 GDR3-ból kimaradt ez a lehetőség, a jövőre érkező Windows Phone 8.1-nek elismerték, hogy már a része lesz ez is. Ennek fényében kicsit furcsa, hogy a Nokia minél hamarabb el szeretné látni a Lumia modelleket ezzel a képességgel, mikor egyelőre szinte semmilyen fontos gép nem tart kifejezetten erre igényt. Talán a közeljövőben a Nokia valamilyen hordozható (viselhető) klienseszközzel állhat elő? Egy rendkívüli színvilágot felvonultató Lumia órával ismételten a Samsung nyomába eredhetnének, miután a Lumia 1520-szal már a Galaxy Note 3-nak is konkurenst állítottak.

A Nokia különbejáratú frissítése a Bluetooth támogatás kiterjesztése mellett még több újdonsággal fog befutni, de egyelőre csak foszlányokat kaptunk az igazi képességeiből. A Lumia Black firmware telepítését követően testreszabhatóbb lesz az előnézeti, Glance képernyő (háttérkép is választható), minden WP8-as vason fel fog tűnni a megújult, összetettebb kamera alkalmazás, valamint olyan apróságokkal is számolhatunk, mint az integrált lépésszámláló. A Black egy kicsit problémás pontra is rámutat, miszerint a finnek egyre nagyobb szabadságot kapnak a Windows Phone 8 égisze alatt. Ez mondjuk nem csoda annak fényében, hogy a két vállalat részben egybeolvadt az elmúlt hónapok során, azonban ez a tény nem segít a többieken, akik így még jobban háttérbe szorulnak.

A Lumia Black érkezéséről egyelőre semmit nem tudni, így nem árt türelemmel lennie a tulajdonosoknak. Feltételezések szerint a Lumia 1520 kereskedelmi forgalomba kerülése jó alkalom lenne a Black útnak indítására is, de az is elképzelhető, hogy csak jövőre találkozunk a frissítéssel.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward