Jó hír: mégsem vezetik be az internetadót – egyelőre

Úgy tűnik, az internetadó ellen tüntetők megnyertek egy csatát.

Jó hír: mégsem vezetik be az internetadót – egyelőre

Az internetadó bevezetésének híre nemrégiben óriási felzúdulást keltett: amikor az első hírek megjelentek, még úgy volt, hogy 150 forintot kell majd adóznunk minden megkezdett gigabájtnyi adatforgalom után. Sokan elkezdtek számolni, hogy ez az adóteher havi szinten pontosan mivel járhat, és a többség alaposan elkeseredett, hiszen az effajta teher még egy átlagos internetező számára is a vállalhatatlan kategóriába tartozik – és akkor még nem beszéltünk azokról, akik munkájuk miatt hatalmas adatmennyiséget mozgatnak meg nem csak havi, hanem akár napi szinten is.

A fentiek miatt hatalmas volt a felháborodás, a mémek óriási sebességgel készültek; és a nemzetgazdasági miniszter Facebook oldalát is elárasztották a "jókívánságok", amiért ilyen teherrel ajándékozta meg az internetezőket. Akkoriban még nem tudtuk, hogy az ötlet valószínűleg nem tőle származik.

Az internetadó hírének felbukkanása után nem sokkal a Fidesz-frakció bejelentette, hogy kezdeményezik, legyen felső határa az internetadónak: magánszemélyek esetében 700 forintban, cégek esetében pedig 5000 forintban szerették volna megállapítani a limitet. Persze minden fórumon hangsúlyozták a nyilatkozók, hogy az internetadót az internetszolgáltatók fizetik majd, akik a törvényalkotók reményei szerint nem terhelik majd át az új adónemet az előfizetőkre. Az adószakértők persze rögtön rávilágítottak, hogy a törvényjavaslat megfogalmazása egyértelműen arra utal, hogy a terhet nem a szolgáltatókra, hanem az előfizetőkre szabták, így ők is fizetik majd meg.

A tiltakozás rövid időn belül új magaslatokba lépett: megalakultak az internetadó ellen tiltakozó csoportok, majd rövid időn belül két tüntetést is megszerveztek. Az első kissé helyteleníthető módon vandál cselekedetekbe torkollt, ugyanis a tüntetők a magukkal hozott használt hardverekkel megdobálták a Fidesz-székházat, a második megmozdulás azonban már békésebb volt – és sokkal nagyobb tömeget mozgatott meg.

A keddi tüntetés után három nappal végre örömhírről számolhatunk be: a jelek szerint elérték a tiltakozók, amit akartak, ugyanis Orbán Viktor egyelőre visszavonta az internetadó tervét. A miniszterelnök szerint az internetadóban az emberek egy új adónemet látnak, nem egy technikai módosítást – pedig szerinte utóbbiról van szó. Hozzátette: szerinte ez a vita félrecsúszott. A miniszterelnök kiemelte, az emberekkel akar kormányozni, azonban az emberek nem tartják ésszerűnek a tervezetet, így nincs meg a közös alap. A távközlési adó kiterjesztése a jelenlegi formában tehát nem vezethető be.

A miniszterelnök terve szerint január közepén nemzeti konzultációt kell indítani az internetről, annak szabályozásáról és a vele kapcsolatos pénzügyi kérdésekről, mivel kíváncsi rá, hova lesz az interneten keletkező extra profit, és szeretné tudni, nem lehet-e annak egy részét itt tartani Magyarországon. Orbán Viktor azt is megemlítette, a kormányzat célja, hogy 2020-ig minden magyar háztartásban legyen szélessávú internetkapcsolat.

A friss hírre a Facebookon örömünnep tört ki, igaz, vannak olyanok is, akik elég borúlátóak, mert "átlátnak a szitán". A Százezren a netadó ellen nevű Facebook-csoport ma este szeretné megünnepelni a győzelmet a József nádor téren, méghozzá este 18:00-kor, ahova szeretettel várnak mindenkit. A csoport az ünneplés mellett azt is meg akarja mutatni, hogy folytatni kívánja a harcot az internetadó ellen, hogy az később se kerüljön bevezetésre. Egy másik csoport ezzel szemben nem hisz Orbán Viktor bejelentésének: ők vasárnap este hat órára újabb tüntetést szerveznek a Kossuth Térre, mert "nem dőlnek be a kommunikációs trükknek".

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward