Jó ár/érték arányú monitorok

Ezúttal jó ár/érték arányúnak ígérkező monitorokat vizsgáltunk meg. Bár az Asus megoldása kakukktojásnak tűnhet a mezőnyben, különleges felszereltségének hála mégis jól beilleszkedik, mint az a tesztből kiderül

Jó ár/érték arányú monitorok

1. Bevezető

Monitorokkal foglalkozó cikksorozatunk következő fejezetéhez különböző méretű megjelenítőket válogattunk, melyhez szempontunk a vélhetően remek ár/érték mutató volt.

Most pedig ismerkedjünk meg közelebbről a kiszemelt áldozatokkal!

2. HannsG HG281D - Áttekintés

A HannsG HG sorozatából származó óriásának nem szerény méretű doboza igen nehéz volt, melynek szállítását nem segítette fogantyú, így csak az oldalsó bemélyedések könnyítették a cipelést. Miután túljutottunk a megrázkódtatáson, hogy a megjelenítő majdnem akkora súllyal rendelkezik, mint egy tévé (10,8kg), megnéztük, mit adtak a készülék mellé.

A telepítő CD-n Vista drivert és felhasználói kézikönyvet találtunk. A kellékek között a VGA kábelen kívül számos átalakító madzagra bukkantunk, melyek VGA-komponens, DVI-HDMI, és audio készülékekhez szükséges RCA-jack és jack-jack összekötő kábelt jelent. A csomaghoz mellékeltek még egy összeszerelési útmutatót is.

A video csatlakozók tárháza kimerül egy VGA-ban és egy HDMI-ben, ami nem feltétlenül probléma, ugyanis a HDMI-DVI átalakítóval gond nélkül lehetett csatlakoztatni videokártyánkat. A beépített hangszórókhoz HDMI jelből vagy egy vonal szintű analóg bemenetről választható ki a hangsáv (menüben kell beállítani), utóbbihoz egy jack csatlakozó tartozik. A fejhallgató kimenet szintén itt kapott helyet, ezt kényelmi szempontból célszerűbb lett volna elöl elhelyezni, így viszont esztétikailag nem zavaró. A tápkapcsoló lemaradt, így számolnunk kell majd a készenléti fogyasztással.

A monitor szögletes formájú talpa nagyban hozzájárult a jó stabilitáshoz, elcsúszásra is csak enyhe mértékben volt hajlamos. Magasságállítás van, de nem túl széles skálázhatósággal, ami a panel méretét tekintve nem is akkora baj, ugyanis bárhová nézünk, az óriási képernyőt látjuk. A nyak hátulján elhelyezkedő kis bütyök benyomása után tudjuk megemelni a kávát, legalsó és legfelső állásoknál kattan be a helyére, köztük pedig fokozatmentesen állítható a magasság. Dönthetősége hihetetlenül kényelmes, könnyen állítható, az viszont sajnálatos, hogy előrefelé legfeljebb 0 fokban képes bólintani. Ami egy ekkora kijelzőnél jól jön, az a talpa körüli megforgatás lehetősége. Ezt minkét irányba 30 fokban képes megtenni, szintén gördülékeny módon, minimális erőkifejtéssel.

A formatervezés arra emlékeztet minket, mintha egy nagyfelbontású panelt tettek volna egy már megtervezett tévé készülékbe. Ez nem feltétlenül hátrány, mert a dizájn elég jóra sikerült. A monitor méretei viszont meglepő módon megcáfolták ezt az állítást, a megjelenítőt bizony asztalra tervezték, ugyanis egy 24”-es megjelenítő is megirigyelhetné mélységére vonatkozó kis helyigényét. Matt fekete színe a por látványa miatt nem az igazi, fény viszont nem verődik vissza róla. A kellemes nyomású, bár hangosan kattanó gombok elhelyezése a káva jobb oldalán lett megoldva, melyek nem bizonyultak túl kényelmesnek, mivel rálátás nem nyílt rájuk, így vakon kellett kitapogatni őket. Cserébe működésük pontos volt és a menü is gyorsan reagált lenyomásukra. A LED főleg a monitor bekapcsolt állapotában világított nagyon erősen, kikapcsolni viszont nem lehetett, ezért kénytelenek leszünk leragasztani, ha zavar minket. A LED mellett látható sötétvörös kocka azt sejteti, infa vevő van mögötte, de távirányító híján ennek kiléte rejtély marad.  A beépített hangszórók jó tisztasággal szólaltak meg, de tölcsérszerű megszólalásuk miatt a hangtartomány mindössze a beszédhangokra korlátozódik.

3. HannsG HG281D - OSD és Képminőség

A menü igen egyszerű, grafikai bravúroktól is mentes, cserébe átlátható. Előre elkészített képprofilokat nem találtunk, csak színprofilokkal kecsegtet minket az OSD, melyek Cool, Warm, Nature és User közül választhatók ki. Közülük fehéregyensúly tekintetében a Nature bizonyult ideálisnak. A dinamikus kontrasztvezérlés X-contrast néven kapott helyet, ezzel a lehetőséggel filmeknél éljünk, ugyanis sötét jeleneteknél jól jön a kontraszttöbblet. A szoftveres menüvezérlés és képarány kezelés kimaradt a képességek közül, minden teljes képernyőn jelenik meg függetlenül a videojel képarányától. A bemeneti jelek automatikus keresése kikapcsolható, de a kézi váltás csak menüből lehetséges, ehhez ugyanis nem rendelkezik saját gombbal a monitor. Beépített hangszórói hangereje állítható és némíthatók is.

Elégedetten nyugtáztuk, hogy mind fényerő, mind kontraszt tekintetében jól vizsgázott a monitor 50/50-es állásban (fényerő/kontraszt). Az X-contrast használata csak filmekhez javallott, segítségével viszont a sötét részletek is jól kivehetőek voltak – erre már csak az átlagos fekete mélység miatt is szükség volt. A szövegmegjelenítés kicsit élesebb is lehetett volna, látószöge pedig a modern TN paneleknek megfelelő, bár a felső sorok már sötétebbek, mint az alsók. Sebességre sincs panasz, igaz éppen csak a játszhatóság határán belül helyezkedik el, nagyjából 5ms-os értéknek felel meg, tehát a 3ms-os ígéret szerintünk kissé túlzó. A háttérvilágítás nagyon jól sikerült, bevilágítás csak felül látható, de csak minimális mértékben, sötét filmeket leszámítva észrevehetetlen a jelenség. A felbontás csökkenésével kicsit pixelessé vált a kép, de ez egyáltalán nem olyan zavaró mértékű, mint ahogy az Acer egyik típusánál megfigyeltük korábban.

Ítélet:

A túlságosan is kedvező vételár miatt kellemes csalódásban volt részünk, bár reméltük, hogy megismétli majd a korábbi 22”-es változat sikerét. Igaz, hogy menüje és tudása a kezdeti TFT-k korát idézi, képminősége viszont kárpótol érte, mert manapság nagyon sok gyenge minőségű készülék jelenik meg, melyeknél legtöbb esetben a háttérvilágítást rontják el, ami most szinte hibátlan volt. Egyetlen említésre méltó hibája a szövegmegjelenítés, ez lehetett volna pontosabb, de még így sem vészes. Mindent összegezve: ha nagy monitor kell jó áron, akkor kihagyhatatlanul jó vétel (132 ezer Ft-os áráért), 3 napos pixehiba garancia viszont nem jár hozzá.

4. BENQ T261W - Áttekintés

Következő szereplőnk szintén kedvező ára kíváncsivá tett minket, a Benq futurisztikus dizájnját és energiatakarékossági képességét most legújabb 26”-es megjelenítője is megkapta.

A meglepően vékony doboz, melyet fogantyúval is elláttak igényes összeszerelést sejtet.

A hozzáadott kellékek közt DVI-re, VGA-ra és egy tápkábelre bukkantunk, továbbá felhasználói irodalomra és egy telepítő CD-re leltünk, melyen rendre felsorakozott a driver, színprofil és digitális formában egy részletes kézikönyv. A HDMI kábel beszerzéséről magunknak kell majd gondoskodni.

A legfontosabb video és audio csatlakozók szokványos módon hátul kaptak helyet, így HDMI, DVI és VGA dugasz a képi megjelenítéshez, jack bemenete pedig beépített hangszórói miatt került elhelyezésre. Utóbbi kategóriájában jól szólt, de kis teljesítményük miatt nem tudjuk majd ezeket zenehallgatásra használni.

A kis doboz után már sejthető volt, hogy a talp összeszereléséről nekünk kell gondoskodni. Ez nem lett volna különösebb probléma, de sehogy sem sikerült elérni vele megfelelő stabilitást, a kis súlyú és vékony karika könnyű elcsúszást eredményezett. A panel döntögetése során sem brillírozott a talpszerkezet, ugyanis pillanatok alatt kilazult és holt tér jött létre, ezzel még kevesebb tartást biztosítva a panelnek.

Az elegáns, fényes fekete szín most is hátrány takarításkor, visszatükröződik és poros lesz. Egyszerű formatervezés, de masszív anyagok jellemzik a kávát, ezzel problémánk nem akadt. A gombok nyomáspontja kemény, de megfelelő, nappal feliratainak hála nem tévesztettük el őket. Sötétben viszont ez könnyen előfordul, mert túlságosan közel vannak egymáshoz és formájuk is hasonló. Az állapotjelző LED fénye halványkék világításával bekapcsolt állapotban sem zavaró, készenlétnél pedig egyáltalán nem világít.

5. BENQ T261W - OSD és Képminőség

Az OSD megtervezését a Benq esetében sem bonyolították túl, apró piktogramok segítik a szöveges menüben való tájékozódást. A képprofilok sem kaptak különösebb figyelmet, az MWE almenüben találtunk rájuk: Standard, Scenery, Theater, Game, Night és Split Mode, köztük csak árnyalatnyi különbséget fedeztünk fel. A dinamikus kontrasztvezérlés Standard állapotot leszámítva mindenhol bekapcsolható, működés közben ezzel sem volt probléma. A bemeneti video jelválasztás, számos nyelv támogatása és OSD pozíciójának beállításán kívül már csak a fehéregyensúly kiválasztására korlátozódik a menü.

Képminőségéről elégedetten nyilatkozhatunk, fényereje nappal is jó olvashatóságot biztosított, átlagos kontrasztja pedig a hétköznapi igényeket tudta kielégíteni. A színhűség jónak bizonyult a zöldes árnyalatokat leszámítva, ott ugyanis túlzott élénkséget figyeltünk meg, de nem vészes mértékben. A látószöge ilyen nagy méretben különösen jónak mondható. A panel reakcióideje pedig szintén példás, csak nagyon kis utánhúzást véltünk felfedezni játékok alatt, mindenféle árnyékhatás nélkül, ami ugyancsak nem ennek a panel méretnek a jellemzője. A képarány kezelése sajnos teljes egészében driverünkre hárul, nincs ilyennemű támogatás a megjelenítőben. Ritka képesség a remek upscaler, ugyanis felbontás csökkenésekor képe alig lett homályosabb a natív megjelenítéshez képest.

Ítélet:

A monitort elsősorban azoknak tudjuk ajánlani, akik jó áron szeretnének nagy megjelenítőt filmezéshez, emellett néha játszani is szeretnének, de videokártyára nem szánnak nagyobb összeget. Összességében jó benyomást tett ránk a készülék, mindössze instabil talpszerkezetével és a kissé erős zöld szín használattal volt gondunk, de ilyen áron (113.094 Ft) úgy gondoljuk, pixelhiba garancia nélkül is ajánlott vétel.

6. ASUS PG221 - Áttekintés

Az ASUS kifejezetten játékosoknak teremtett monitorja érintőgombjaival, beépített mélynyomójával és integrált webkamerájával próbál hódítani.

A jókora fekete, vastag doboz már kibontás előtt felhívta figyelmünket felirataival, hogy nem belépő szintű készülékkel lesz dolgunk.

A kellékek terén nem fukarkodott a gyártó, a kötelező tápegység vezetékén, útmutatón és telepítő CD-n kívül egy VGA kábelhez integrált USB, audio és mikrofon kábelt találtunk. A kompozit vagy komponens csatlakozókhoz szükséges madzag és egy DVI kábel is része volt a csomagnak. A mellékelt lemezen megtalálható a webkamera drivere és a LiteFrame szoftvere, melyben a kamera összes lehetőségeit ki tudjuk használni.

A csatlakozók tárháza teljesnek mondható, így nemcsak konzollal, hanem bármilyen eszközzel egyesíthetjük a monitort. Beépített hangszórói mellett még mélynyomó is helyet kapott a készülék hátulján, mely asztali hangszóró kategóriájában kiválóan teljesített. Beállítható továbbá a gombnyomáskor és ki/bekapcsoláskor hallható melódia is. Tápegység kacsolót nem találtunk a megjelenítőn.

Talpa összeszerelve érkezett, megforgatni összesen 120 fokban volt lehetőségünk, magasságra és pivotra viszont nem volt képes a monitor. Stabilitása megfelelő, dönthetősége széles határok közt állítható, a talpat ehhez lefogni sem kellett.

A fényes fekete dizájn miatt a készülék védőfóliáit érdemes rajta hagyni, érintőgombjai ennek ellenére is azonnal reagáltak. A gombok a főmenün kívül gyorsgombokként funkcionálnak, a hangerő állítására pedig egy érintősáv áll rendelkezésre, használata nagyon kényelmesnek bizonyult. A gombok halványpiros megvilágítása este nagyban megkönnyítette a navigálást, a LED pedig bekapcsolva kéken, készenlétnél narancsszínben pompázott - mindezt éppen megfelelő fényerővel tette. A káva tetején elhelyezett webkamera használhatóságát a +/-30 fokban történő állíthatóság növelte.

7. ASUS PG221 - OSD és Képminőség

A Splendid menü Standard, Theater, Game, Night View és Scenery módjai kiválóan teljesítették feladatukat, bár utóbbit feleslegesnek találtuk – a legszebb képi hatást játék módban sikerült elérnünk vele. A színhőmérsékletek közt a szokásos beállításokon felül sRGB is megtalálható, de egyik módban sem volt tökéletes a fehéregyensúly, mivel erős kékes színképzés volt tapasztalható. Egyedi beállítással sikerült nagyjából semlegesre állítani, ezt R:100, G:100, B: 70-ös állásokkal sikerült elérni. A hangbeállítás külön almenüt kapott, Standard, Fighting, Strategic, Theater, Music módjai különböző hangszínnel és más-más hangulati megvilágítással működnek. Egy különleges SRS TSXT móddal is találkoztunk, melyben a TruBass a mélyhang kiemeléséért felelős, 5 sávos ekvalizere pedig a finomhangolásért felelős. A bemeneti video jelek kiválasztása a menü egyik gyorsgombjával lehetséges VGA, DVI, Video, S-Video és Komponens közül. Music módban kikapcsolhatjuk a bemeneti jelet, ebben az esetben csak a hangszórók szólalnak meg a sötét képernyő mellett. Az extra funkciók közt az „aspect control”-lal akadt némi problémánk, ugyanis a képarány kezelése Full, 1:1-en kívül csak manuális 4:3 arány lehetséges - az automatikus teljes képernyős képarány megtartás nem elérhető, így ezt driverből kell pótolnunk. A fénysáv ereje szintén beállítható összesen 6 fokozatban – ha nem tetszik, kikapcsolhatjuk.

Képminőség terén a fehéregyensúly beállítása után elégedettek voltunk, a kontraszt kiváló, fényereje pedig napsütésben is megfelelően olvashatóvá tette a panelt, habár fényvisszaverő bevonata ezt szükségessé is teszi. Látószöge csak átlagosnak mondható, ilyen árért cserébe ennél többet vártunk, de játékok alatt példa nélküli panel reakcióidővel találkoztunk, így ez még megbocsátható neki. 2ms-os minősítését teljes joggal kapta, ugyanis azt hihetnénk, hogy CRT-n játszunk, viszont kis input lagja eszükbe juttatja, hogy TFT-t használunk. A fekete képernyő TN panelhez képest viszonylag mély, foltokat csak elvétve találtunk, bevilágítás pedig csak alul látható, de csak enyhe mértékben. A felbontás csökkenése némi homályosodást eredményezett, hatása nem volt túlzottan zavaró. A szövegkirajzolás hihetetlenül éles, bár némi elszíneződés itt is látható volt, de normál használati távolságból ez sem feltűnő.

[bold]

Ítélet:[/bold]

A teszt végére nagyon elégedettek voltunk a készülékkel ugyanis ilyen jó tulajdonságokkal nem találkoztunk még egyszerre. A kép élessége, remek kontrasztja, és kiváló válaszideje valóban egy vérbeli játékos monitor eredményezett, mely beépített hangszóróival csak tovább erősíti ezt. Pixelhiba garanciaként 1 éves fényes-, 7 napos fekete képpont biztosítékot kapunk. Mindezzel együtt magas vételára ellenére (98.685 Ft) is ajánlott vételnek tartjuk a monitort.

8. Összefoglalás

Egy listát állítottunk össze a megjelenítők pozitív és negatív tulajdonságairól, hogy a tesztidőszak alatt szerzett benyomásainkat összefoglaljuk:

HannsG HG281D

Pro:

•    kontrasztnövelő beállítás (X-contrast)

•    jó háttérvilágítás

•    remek stabilitás

Kontra:

•    puritán OSD

•    erős fényű LED

BENQ T261W

Pro:

•    jó panel válaszidő

•    kiváló felskálázás

Kontra:

•    rossz stabilitás

•    enyhén túlzó zöld árnyalatok

ASUS PG221

Pro:   

•    éles szövegmegjelenítés

•    jó kontrasztarány

•    remek panel válaszidő

Kontra:

•    kis input lag

Végszóként megemlítenénk, hogy bár 22”-es kategóriában közel 100 ezer Forintot elkérni egy monitorért szinte rablás, de azt kell, mondjuk, az ASUS megjelenítője legalább olyan jó ár/érték aránnyal rendelkezik, mint a teszt többi szereplője. Megvásárlását csak azoknak javasoljuk, akik rengeteg időt töltenek játékkal, mivel irodai munkára pazarlás lenne kihasználatlanul hagyni a készülék számos képességét.

A HannsG és Benq óriási megjelenítői közül most előbbit tudjuk javasolni, mivel nemcsak képi, hanem ergonómiai és stabilitási szempontból is jobban teljesített.

Köszönjük a teszttermékeket az alábbi nagykereknek: Expert Computer kft. (Asus PG221), Cédrus kft. (Benq T261W), DiFo (HannsG HG281D)!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward