Jelentősen javult a Surface Pro 2 üzemideje egy frissítést követően

Az új firmware jótékony hatását már tesztek is igazolják.

Jelentősen javult a Surface Pro 2 üzemideje egy frissítést követően

A Microsoft teljes értékű Windows 8 operációs rendszert futtató táblagépe első körben rengeteg kritikát kapott az üzemideje miatt, hiszen módfelett éhes hardvert kellett egy könnyű, kompakt eszközbe sűrítenie, így a telepnek is szűkös hely jutott. A Surface Pro 2 fejlesztése során ezért az egyik kulcskérdés már az üzemidő volt. Az újdonság mindamellett, hogy jelentős teljesítményjavulást biztosít a felhasználóknak a Windows 8.1-gyel, a vállalat becslései szerint 60 százalékkal hosszabb akkumulátoros üzemidővel is kecsegtetett a szeptemberi megjelenésekor. Ezek alapján már eleve mindenki pozitívabban állt az újonchoz, most viszont a Microsoft még egy lapáttal rátett erre a területre.

Egy újonnan érkező firmware telepítését követően a vállalat ígérete alapján a várható üzemidő még hosszabb lesz. Ennek pedig a vállalkozó szellemű Anandtech szaklap egyik munkatársa azonnal utána is járt, és az eredmények a Microsoftot igazolják. A Surface Pro 2 mostantól már tényleg ki fog bírni egy napot lazább használat mellett, ahogy azt előzetesen ígérték a redmondiak, hiszen szignifikáns az előrelépés. A hamar érkezett speciális frissítést követően a táblagép 25 százalékkal hosszabb ideig fogja húzni internetezés közben. Azt pontosan nem tudni, hogy milyen változtatásokat eszközöltek, de az biztos, hogy a növekedés nem egyenletes a különböző terhelések esetében. Legalábbis erre utal egy másik mérés, mely során 720p-s videókat néztek. Ezt a munkafolyamatot 16 %-kal bírta tovább a frissített Surface Pro 2, ami ugyan már közel sem olyan tekintélyt parancsoló előrelépés, de még így is dicséretes. Nevezetes az új fimware-rel már közel 8,5 órán át szörfölhetünk a weben és majdnem 8 órán keresztül videózhatunk megállás nélkül egy feltöltést követően.

Az izmos x86-os hardver felvonultató Surface Pro 2 így már több ARM-os, Android operációs rendszert futtató tabletnek is ellenfeléül tud szolgálni, ami nagy piros pont a neve mellett. Filmezés terén még ugyan lenne hova előre lépni (itt állítólag az Intel gyengeségéről van szó), de netezés közben már a Nexus 10-en is túltesz a gép, és csaknem addig húzza, mint a Samsung legújabb ékessége, a Note 10.1 (2014 Edition). A Haswell alapú Intel Core i5 processzoros szerkezet egyébként egy 42 Wh-s kapacitású akkumulátorból nyeri mindehhez az energiát. Ez ugyan a hivatalos specifikációból nem derült ki, de az iFixit behatóbb elemzését követően nem maradtak titkai a motortérnek.

A Microsoft látszik, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy a lehető legjobb pozícióba kerülhessenek a referencia masinái. Reméljük, hogy ez egy új trendé válik, és még több olyan firmware frissítést üdvözölhetünk majd a közeljövőben, amely valamilyen ponton jobbá teszi a táblagépeket, hiszen javulni mindig van hová.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward