Shop menü

JELENTŐSEN CSÖKKENTHETŐ A GEFORCE RTX 4090 FOGYASZTÁSA, MINIMÁLIS TELJESÍTMÉNY-CSÖKKENÉS MELLETT

Az új videokártya alapból jó energiahatékonysággal dolgozik a teljesítményéhez mérten, ám ha szeretnénk csökkenteni a fogyasztását, van rá lehetőség, méghozzá elég jó kilátásokkal.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Jelentősen csökkenthető a GeForce RTX 4090 fogyasztása, minimális teljesítmény-csökkenés mellett

A GeForce RTX 4090-es videokártyák ugyan viszonylag magas, 450 W-os TDP kerettel érkeznek már gyárilag is, a tuningolt modellek pedig ennél még magasabb TDK keretet alkalmaznak, ám azt azért érdemes leszögezni, hogy ezek a videokártyák már alapból remek energiahatékonysággal rendelkeznek, játékok alatt többnyire meg sem közelítik az említett fogyasztásszintet. Amennyiben tovább szeretnénk csökkenteni a fogyasztást, arra is van lehetőség, ehhez a Power Limit értékét kell némileg csökkenteni, ahogy arra az eddigi részletes tesztek már rámutattak.

A QuasarZone ennél egy fokkal tovább ment, ugyanis bevetették a feszültségcsökkentést is a Power Limit csökkentés mellett, és egyúttal össze is hasonlították a két módszer nyújtotta előnyöket. Az „alulfeszelés” nem egy újkeletű dolog, a processzorok és a videokártyák esetében régóta használják a haladó felhasználók, méghozzá kettős céllal: egyrészt csökken a fogyasztás, másrészt csökken a hőtermelés is, ami összességében alacsonyabb üzemeltetési költségeket és alacsonyabb zajszintet eredményez, hiszen a hűtés is kisebb igénybevételnek van kitéve.

Galéria megnyitása

A teszt alkalmával öt játék alatt vizsgálták meg a különböző állapotokat, mindegyik játék 4K-s natív felbontás és maximális képminőség-beállítások mellett futott annak érdekében, hogy biztosan a GPU legyen a szűk keresztmetszet, és ne egyéb rendszerkomponensek – azaz még véletlenül se alakuljon ki CPU-limit, ami torzíthatná a képet. A játékok között a CyberPunk 2077, a Marvel Spider-Man Remastered, a Forza Horizon 5, a Lost Ark, illetve a PUBG Battlegrounds szerepelt. A diagramokon az átlagos FPS és a fogyasztás szerepel, valamint az is, ezekre az értékekre hogyan hatottak a különböző Power Limit és GPU feszültségértékek.

Galéria megnyitása

A fentiek alapján mindkét módszer jelentősen javította a videokártya fogyasztását, ám az UnderVolting egy picivel jobb eredményeket mutatott, ám ez a módszer haladóbb felhasználóknak ajánlott bonyolultabb mivolta miatt. A Power Limit csúszka módosításával is jó eredményeket érhetünk el, ráadásul nagyon minimális idő befektetésével, és igazából a teljesítmény oltárán sem kell túl nagy áldozatot hoznunk.

Galéria megnyitása

A tesztek szerint a legdrasztikusabb feszültség- és Power Limit-csökkentés hatására sem esett 8%-nál nagyobb mértékben a teljesítmény, ami elég jól hangzik, ha azt is számításba vesszük, hogy közben 110 W-nál is nagyobb mértékben csökkent a fogyasztás – majdnem a gyári TDP keret felére.

A teljes tesztet itt találják az érdeklődők.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére