Shop menü

JELENTŐS LEÉPÍTÉSRE KÉNYSZERÜL A PLEX (IS)

Minden ötödik dolgozóját kiteszi a vállalat, és az összes részlegről kénytelen munkavállalókat elküldeni.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Jelentős leépítésre kényszerül a Plex (is)

A technológiai szektor szereplői folyamatosan leépítésekben vannak, és igazából ezt a lehetőséget adott esetben olyanok is megragadják, akik eddig nem mertek ilyet lépni, mert túlságosan nagy port kavart volna a befektetők szemében. A Plex esetében például valószínűleg erről van szó. A cégnél hosszú ideje érhetett már a leépítés, de kivártak, és most a „vérzivataros” időben jelentették be munkahelyek felszámolását.

A Plex számára nagyon nehéz időszak a mostani, és ködös a jövő.

A legtöbb olvasónk valószínűleg tisztában van azzal, hogy mi a Plex, és arra is jó esély van, hogy ma kevesebben használják már ezt, mint néhány évvel ezelőtt. A Plex révén a felhasználók saját médiaszervert tudtak indítani, és streamelhették az otthon tárolt tartalmaikat akár távolabbról, vagy csak az otthoni hálózaton belül a különböző televíziókra.

Számos különböző multimédiás funkcióval rendelkezik már a Plex, az évek során folyamatosan fejlődött, igyekezett felvenni a lépést a változó tartalomfogyasztási szokásokkal, de egyre csak csökkent a felhasználói tábora. Reklámokkal megtámogatott, ingyenes streaming szolgáltatással is próbálkozott, de ez sem hozott neki nagy sikert. 2021 óta televíziócsatornákat is el lehet már érni a Plex keretei között bizonyos régiókban. Már nyitott a „konkurens” streaming platformok irányába is, szóval tényleg mindent próbál megtenni azért, hogy a felszínen maradjon.

Galéria megnyitása

A Plexet a Netflix, HBO, Disney és mások előre törése nagyon megviselte, és egyre nehezebben tud keresni azon, amit csinálnak. A vezető streaming platformok is alig tudnak nyereséget termelni, mivel a működési költségeik nagyon magasak. A Max és a Disney+ esetében az is belefér, hogy veszteségesek legyenek, de a Netflixnél ez már nem opció. Az elmúlt negyedévet 1,31 milliárd dollár nyereséggel zárta, miközben egy évvel ezelőtt még több mint 22%-kal jobb eredményt produkált. A Plex alig tud nyereséget elérni, főleg befektetésekből, tőkeinjekciókból képes fejlődni, ez viszont nem fenntartható.

Nagy átszervezések lesznek, és ennek részeként fogják a munkavállalók több mint 20 százalékát elküldeni.

Azt látni kell, hogy a Plex nem egy gigavállalat, alig több mint 150 embert foglalkoztat globálisan, és a változások következtében 37 dolgozótól fog megválni. Minden részlegen lesznek megszűnő munkahelyek, illetve komplett részlegeket is felszámolnak majd. A belső átalakítást követően a Plex négy fő termékterületre lesz felosztva, ezek mellett pedig marad még néhány kisebb szolgáltatás külön. Azt is átértékeli a cég, hogy mire mekkora hangsúlyt fektet, és természetesen járulékos költségcsökkentéseket is végrehajt.

Galéria megnyitása

Nemcsak a dolgozók fizetésére jut majd kevesebb pénz, hanem például a marketing kiadások is vissza lesznek vágva. Kisebb összeget fordít majd a Plex a reklámokra, és a hatékonyabb hirdetési módszereket igyekszik majd prioritással kezelni, hogy a marketinggépezet azért továbbra is eredményes lehessen, csak már szűkebb büdzsé mellett.

A Plex korábban arról is beszélt, hogy a hirdetési bizniszét jelentősen megtépázta a globális reklámpiac mélyrepülése. Bár azt azért látni kell, hogy a cégnek valójában sosem sikerült túl nagy sikereket elérni ezen a fronton. A cél a következő 18 hónapban az lesz, hogy a pozitív pénzügyi mérleget visszaállítsák. Bőven ad magának időt a vállalat, minden bizonnyal pontosan tudják, hogy ez nem lesz egyszerű feladat.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére