Jelentős forgalomcsökkenés mutatkozik a VGA piacon?

Csökken a PC-k iránti igény, valamint az sem tesz jót a forgalomnak, hogy újdonságok tekintetében egy ideje nagyon egyoldalú a piac.

Jelentős forgalomcsökkenés mutatkozik a VGA piacon?

A videokártya piac teljesítménye nem valami rózsás. Az elmúlt év utolsó negyedévében az egy évvel korábbinál szerényebben alakultak a szállítási mutatók, most pedig, az idei év első negyedévében masszív esés elé néznek a gyártók, legalábbis a DigiTimes munkatársai erre számítanak a tajvani gyártóktól beszerzett információk alapján.

A friss értesülések szerint a számítógépek iránti igény csökkenésének köszönhetően az első negyedév folyamán negyedéves szinten 20-25%-os csökkenésre lehet számítani, ami elsőre meglepően komoly esésnek tűnik. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a természetes szezonális hatások miatt az első negyedév tradicionálisan gyengébb szokott lenni a megelőző év negyedik negyedévénél, hiszen a negyedik negyedév eredményeit jelentősen javítja a nagy karácsonyi ajándékvásárlási láz okozta forgalomnövekedés.

Szezonális hatások ide vagy oda, a 20-25% körüli csökkenés cseppet sem jó hír, és ezt még tetézi az a prognózis, hogy az esés a második negyedév folyamán sem áll meg – igaz, az egyelőre rejtély, a továbbiakban mekkora mérséklődésre kell felkészülniük a gyártóknak.

Hogy mi lehet a dolog hátterében? Egyrészt a közelmúlt kisebb botrányai, másrészt, hogy újdonságok érkezése tekintetében elég egyoldalú a piac – az Nvidia sorra szállítja a friss videokártyákat, az AMD térfelén azonban nincs túl nagy mozgolódás. Utóbbi persze rövidesen megváltozhat, hiszen hamarosan érkeznek az Radeon 300-as sorozat tagjai, amelyek ismét felrázhatják a videokártya piacot.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward