Játék a hittel?

Jézus és egy szerepjáték? Európai ember számára szentségtörésnek tűnik a gondolat. Úgy látszik, Amerikában ez is másképpen van.

Játék a hittel?

Igen meglepő szoftver látott napvilágot, hol másutt, mint az Egyesült Államokban. Szeretnénk elkerülni úgy a szentségtörést, mint a vallásos olvasók érzelmeinek megsértését, de nagyon nehéz lesz. Hírforrásunk a kiadó nevét nem említi, ami adott esetben talán jobb is, de nem lenne meglepő, ha a játék mögött egy amerikai keresztény fundamentalista kisegyház állna. Vagy több: hiszen hitbéli dolgok részleteiről, bármily meglepő is, igen keveset tudhatunk meg a történet alapján.

A "Left Behind", magyarul "Hátrahagyottak" ugyanis egyfajta szerepjátéknak tűnik. A háttértörténet szerint egy napon eltűnik minden hittérítő az aluljárókból és Ann T. Christ veszi át az uralmat a világ fölött. Illetve, mivel ez egy női név, a Sátánt jelen esetben Nicholai Carpathiának hívják. Ez még nem is lenne akkora mellélövés: a Kárpátok Nicolaéja valóban sátáni fickó volt. Ezzel a motívummal aztán meg is szakad minden kapcsolat a valósággal: az utolsó idők napjait éljük, és állandó harcot folytatunk a sátáni seregekkel, akik főként attól sátániak, hogy kemény rockzenét hallgatnak. Nahát. Természetesen küldetéseket kell teljesítenünk, természetesen egyre nehezedő fokozatokban, ezek között pedig részben jótanácsokat olvashatunk, részben pedig bibliai idézeteket. Ezeket azonban ámerikánus egyházatyák rögtön meg is magyarázzák nekünk, amiként egy füst alatt le is szedik a keresztvizet a darwini evolúcióelméletről. Viszont, miközben ezeket a bölcs és épületes eszmefuttatásokat olvasgatjuk, a gép ügyesen igyekszik rácsatlakozni bizonyos amerikai vallási site-okra, legalábbis ezek linkjeit ajánlgatja nyakra-főre.

Mellesleg, mivel a játék az azonos című bestseller könyvsorozatra épül, ennek az első kötetét szolgálatkészen mellékelik is hozzá. Azzal a bennsőséges javaslattal, hogy a többit is szerezzük be, jól csengő dollárokért. Állítólag hatvanötmillióan vették már meg - ha ez igaz, legalább ennyi embertársunknak minősíthetetlen az irodalmi ízlése. A programban nem ez az egyetlen árukapcsolás, elérhetünk rajta keresztül fizetős keresztény rockzenei honlapokat is. Itt sincs ingyen a letöltés.

A szoftver - elmondható - a vallásos propaganda remeke. Aki szereti az ilyesmit, ki ne hagyja, aki nem, kerülje el, mint ördög a szenteltvizet. Amint az is egyéni megítélés kérdése, van-e mondanivalója számunkra a Left Behindnak? Mert hogy egy rakás eladnivalója van, az kétségtelen.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward