Izmos Mini-ITX alaplapot villantott az ASRock

Az apróság extrái között HDMI 2.0-s és HDCP 2.2-es támogatás éppúgy lapul, mint USB 3.1-es portok, Ultra M.2-es csatoló és SATA Express port.

Izmos Mini-ITX alaplapot villantott az ASRock

Az ASRock egy nagyon jól felszerelt Mini-ITX alaplappal rukkolt elő, ami a Fatal1ty sorozatot erősíti, így nem csak komoly tuingpotenciállal érkezik, de kompakt gamer PC építésére is kiválóan alkalmas.

A Fatal1ty Z170 Gaming-ITX/ac névre keresztelt deszka alapját egy nyolcrétegű, matt feketében pompázó, sűrű szövésű üvegszál-réteget is tartalmazó nyomtatott áramköri lap adja, ami rengeteg minőségi komponensnek ad helyet. Az LGA-1151-es processzorfoglalat körül egy meglehetősen nagy mozgásteret biztosító, digitális alapokon nyugvó nyolcfázisú VRM áramkör található, ami a Core i7-6700K vagy a Core i5-6600K processzor tuningjakor sem jön zavarba. Az LGA-1151-es CPU foglalatot két darab DDR4-es memóriafoglalattal kötötték össze, a kapcsolat pedig remek jelminőséget garantál, így a 4 GHz feletti órajelen üzemelő memóriamodulok alkalmazásának sincs különösebb akadálya – de azért szem előtt kell tartani az Intel ajánlását.

Mivel apró alaplapról van szó, így a bővítőhelyek száma limitált, de még így is rettentően jól felszerelt deszkáról beszélhetünk. A PCI Express 3.0 x16-os slot mellett egy Mini PCIe slot is helyet kapott a fedélzeten, ami gyárilag foglalt: ebben a slotban lapul a 867 Mbps-os sávszélességgel dolgozó 802.11ac WiFi vezérlőt (2Tx2R), illetve Bluetooth 4.0-s vezérlőt tartalmazó félmagas bővítőkártya. A minél stabilabb, minél jobb teljesítmény mellett zajló WiFi kapcsolatot külső antenna segíti.

Ezen kívül hat darab SATA 6 Gbps-os port is jár, amelyekhez RAID 0,1,5,10 támogatás is igénybe vehető. A hatból két port adja a SATA Express csatolót – mert ez is a kínálat része. A gyors SSD kártyákat Ultra M.2-es slot várja, méghozzá PCI Express 3.0 x4-es sávszélességgel, Type 2260-as és Type 2280-as formátumban. Természetesen az USB 3.1-es portokról sem kell lemondani: a hátlapon egy Type-C és egy Type-A csatlakozó található, plusz 5 darab USB 3.0-s port is lapul itt.

Az új alaplap videó kimenetei között két HDMI és egy DisplayPort 1.2-es csatlakozó sorakozik. Az egyik HDMI port szokás szerint 1.4-es szabvány köré épül, a másik azonban rendhagyó, hisz 2.0-s szabványra támaszkodik, így a 4K/UHD tartalmakat 60 Hz-es képfrissítési rátával, HDCP 2.2-es támogatás mellett tudja kiküldeni a megfelelő megjelenítőre. Mivel a Skylake platform alapból nem rendelkezik HDMI 2.0-s támogatással, így ezt egy külön vezérlővel biztosítja a rendszer – gyakorlatilag egy DP 1.2->HDMI 2.0 átalakító csatlakozik a DisplayPort adatfolyamra.

A különleges alaplap Intel I219V típusú GbE vezérlővel és Realtek ALC1150-es alapokon nyugvó audió rendszerrel érkezik – utóbbi Nichicon 12K Platinum és Elna audió kondenzátorokat egyaránt kapott, sőt, még TI NE5532-es fejhallgató erősítővel is rendelkezik.

Az ASRock újdonsága számos exkluzív szolgáltatással segíti a gamereket és a tuningosokat, ahogy azt a Fatal1ty sorozatú alaplapok esetében már megszokhattuk. A friss alaplap rövidesen elérhető lesz kereskedelmi forgalomban, az azonban egyelőre nem derült ki, hogy pontosan mennyibe kerül majd.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward