Itt az új Energy Star 5.0

Az 1992-ben bemutatkozott Energy Star program jelenleg az egyik legismertebb szabvány, melynek segítségével a vásárlók könnyen ki tudják választani az energiafogyasztási szempontból hatékonyabb termékeket.

Itt az új Energy Star 5.0

Az 1992-ben bemutatkozott Energy Star program jelenleg az egyik legismertebb szabvány, melynek segítségével a vásárlók könnyen ki tudják választani az energiafogyasztási szempontból hatékonyabb termékeket.

A jelenleg érvényes, 4.0-s Energy Star specifikációk 2007. július 20-án léptek életbe. A legfontosabb eleme a tápegységek iránti követelmények voltak, melyek alapján 80 PLUS-jelzésű tanúsítványokat kaptak ezek a termékek, ha megfeleltek bizonyos hatásfoknak. Ezt a hatásfokot úgy számolják, hogy a tápegység által a számítógépnek szolgáltatott energiát elosztják a villamos hálózatból felvett energiamennyiséggel, mely alapján egy százalékérték jön ki. Tehát ha egy 500 W-os tápegység 80 %-os hatásfokkal működik 100 %-os terhelésen, az azt jelenti hogy 625 W-ot vesz fel és 500 W-ot ad le a gépnek.

A 80 PLUS program mögött az energiafogyasztás és a keletkezett felesleges hő nagymértékű csökkentésének szándéka áll. Általában 50 és 75 százalékos terhelés között működnek a legjobb hatásfokkal a tápegységek, ettől eltérve már sokkal kevésbé hatékonyak. Ahhoz, hogy megkapják a 80 PLUS matricát ezek a termékek, legalább 80 százalékos hatásfokot kell elérniük 20, 50 és 100 százalékos terhelés alatt.

Mielőtt ezt a rendszert bevezették volna, a legtöbb tápegység 50 és 70 százalék közötti hatásfokkal rendelkeztek. A legtöbb mai termék azonban megfelel a 80 PLUS követelményeknek, így az iparág egyik alapjává vált ez a tanúsítvány. Tavaly azonban további szinteket is meghatároztak a tápegységek számára, hogy kiemeljék a még hatékonyabb termékeket. Három követelményt mutattak be, a 80 PLUS Bronze-t, 80 PLUS Silver-t és 80 PLUS Gold-ot. Ezek eléréséhez már már 82-90 százalékos hatásfokot kell elérni bizonyos mértékű terhelés alatt. A legelső tápegységek, melyek megfeleltek az új szabányoknak a Cooler Master UCP 900W illetve az OCZ Technology Z-sorozatú egységei voltak. Jelenleg 708 termék rendelkezik 80 PLUS Bronze, 132 darab 80 PLUS Silver, 88 pedig 80 PLUS Gold tanúsítvánnyal.

A legfrissebb statisztikák alapján 1610 tápegység felel meg az alap 80 PLUS szabványoknak, ezért új követelményeket állított fel az Energy Star a tavalyi évben, melyek most lépnek életbe. Az Energy Star 5.0 eléréséhez a számítógépnek legalább egy 80 PLUS Bronze-szintű tápegységgel kell rendelkeznie. Minden számítógépes hardver termék (kivéve a játékkonzolok és szerverek), mely július 1-je után kerül forgalomba, ahhoz, hogy megkapja az Energy Star tanúsítványt, el kell érnie az 5-ös változat követelményeit.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward