Itt az okostelefonról nyitható okos ajtózár

A Smart Lock Bluetooth-on keresztül kommunikál az okostelefonnal, kezelése rendkívül egyszerű, funkcionalitására pedig abszolút nem lehet panasz.

Itt az okostelefonról nyitható okos ajtózár

Okostelefonnal manapság szinte már bármi vezérelhető - a lehetőségeinknek szinte csak a hozzáértésünk vagy pénztárcánk vastagsága szabhat határt. A Bluetooth kapcsolaton keresztül, okostelefonról szabályozható LED-es "villanykörte" után most itt van az okostelefonról nyitható-zárható ajtózár is, amely több hasznos funkciót is kínál.

Az új, rendkívül ötletes találmány egy frissen induló vállalkozás munkájának gyümölcse, és a jelenlegi információk alapján igazán ütőképesnek, ötletesnek tűnik. Az August Smart Lock vezérléséhez csak egy Bluetooth támogatással ellátott okostelefonra, illetve a hozzá tartozó alkalmazásra van szükség. A Smart Lock nem csak egyszerű zárvezérlésre használható: az alkalmazás segítségével ideiglenes vagy végleges hozzáférést engedhetünk a zárhoz bizonyos személyeknek. A vendégek ideiglenesen, időlimittel ellátott belépési kulcsot kaphatnak, a kiosztott engedélyek pedig bármikor visszavonhatóak.

A Smart Lock rendszer alacsony fogyasztás mellett üzemelő Bluetooth LE kapcsolatot használ. A bejutást virtuális kulcsok segítik, amik megoszthatóak másokkal is. Az August nevű kezdeményezés mögött Yves Behar és Jason Johnson áll - előbbi az OUYA-nak köszönhetően már sokak számára ismerős lehet. A Smart Lock rendszer az Amerikai Egyesült Államok területén található ajtózárak 90%-ával tökéletesen kompatibilis, így a rendszer néhány perc alatt felszerelhető az adott zárra. WiFi kapcsolat és külső energiaforrás használatára abszolút nincs szükség - a rendszer akkor is biztonságos, ha a házban vagy lakásban éppen nincs áram.

A két darab AA formátumú ceruzaelemmel üzemelő rendszer akkor is lehetővé teszi a bejutást, ha az elemek lemerülnek, ekkor ugyanis virtuális kulcs helyett hagyományos módon, normál kulcs segítségével lehet kinyitni az ajtót. A rendszer az ajtó zárjának állapotáról LED-ek segítségével tájékoztatja a felhasználót, nyitás és zárás alkalmával pedig hangot is ad.

Jó hír, hogy a rendszer automatikusan értesíti a tulajdonost, ha egy vendég belépett a házba vagy éppen eltávozott onnan. A virtuális kulcs érvényességét szükség esetén azonnal megvonhatja a házigazda, ha úgy tartja jónak. Például egy távozó vendég virtuális kulcsát a távozásról szóló értesítő megjelenésekor érvénytelenítheti is, ami sok esetleges kellemetlenség megelőzésére ad módot.

Az okostelefonon futó alkalmazás egyébként a zárhoz hasonlóan rendkívül okos. A szoftverrel a virtuális kulcsot meghívó formájában nem csak egy személlyel, hanem akár egy csoport tagjaival is meg lehet osztani. A szoftvernek még vendégkönyve is van, így a meghívottak számára üzenetet is küldhet a házigazda, a vendégek pedig válaszolhatnak is.

A kezdeményezés célkitűzése, hogy az otthoni biztonságtechnikai rendszerek technológiailag még fejlettebbé váljanak, de ezzel együtt a rendkívül magas árak mérséklése is a célok között szerepel. A Smart Lock rendszer szállítása még idén megkezdődhet, ára pedig 199 dollár lesz. A szett megvásárlása után az alapvető funkciók használatához ingyen, havidíj nélkül lehet hozzáférni.

A Smart Lock működését az alábbi videó mutatja be:

Lassan eljöhet az a korszak, amikor a modern lakásokba való bejutáshoz pajszer helyett laptopot használnak majd a bűnözők.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward