Itt az Nvidia legerősebb mobil videokártyája, a GTX 680M

Eddig az előző generációs GPU-ra alapozó GTX 670M volt a király, de ennek mától vége.

Itt az Nvidia legerősebb mobil videokártyája, a GTX 680M

Az Nvidia ma végre hivatalosan is hódító útjára indította a GeForce GTX 680M-et, ami tulajdonképpen a vállalat legújabb zászlóshajójának tekinthető – persze csak mobil fronton. A friss jövevény a már jól ismert GK104-es grafikus processzort alkalmazza, amely a Kepler architektúrára épül és 28 nm-es csíkszélességgel készül.

Mivel mobil videó vezérlőről van szó, így az asztali videokártyákhoz képest nem csak CUDA magok, de órajelek tekintetében is szerényebb specifikációkat alkalmaztak a mérnökök annak érdekében, hogy a leggyorsabb mobil videokártya hűtése ne okozzon megoldhatatlan gondokat. A GK104-s GPU ennek megfelelően csak hét aktív SMX tömbbel bír, ami így összesen 1344 CUDA magot jelent. A textúrázókból 112 darab, a renderelő egységekből pedig 32 darab áll rendelkezésre. A GPU természetesen ezúttal is 256-bites adatsínen keresztül kapcsolódik a 2 GB-nyi GDDR5-ös típusú fedélzeti memóriához. Eddig tehát olyan, mint egy asztali GTX670-es.

A GPU-t persze nem csak CUDA magok, hanem maximális magórajel tekintetében is diétára fogták, így az egység maximum 720 MHz-en ketyeghet. A GDDR5-ös memóriachipek esetében még drasztikusabb a változás, ugyanis itt már csak 3,6 GHz-es effektív órajel áll rendelkezésre – az asztali modellnél ez az érték még 6008 MHz volt. Ennek megfelelően a memória-sávszélesség is jelentősen alacsonyabb lett – mindössze 115,2 GB/s.

Az asztali modellnél már megismert hardveres videó kódoló motort, amely NVENC névre hallgat, természetesen a mobil egység esetében is megkapjuk. Az MXM 3.0-s formátumú mobil újdonság asztali társához hasonlóan rendelkezik DirectX 11-es, PhysX, CUDA és 3D Vision támogatással is. Az új videokártya az Nvidia hivatalos weboldalán található ismertető alapján előző generációs társánál, azaz a GeForce GTX 580M-nél akár 60%-kal nagyobb teljesítményt is képes biztosítani, riválisánál, a Radeon HD 7970M-nél pedig akár 30%-kal gyorsabb lehet, de cserébe nagyobb a chip és valószínűleg többet eszik, pedig már a Radeon TDP-je is 100W.

A friss mobil csúcskártyával több játékosoknak szánt noteszgépben is találkozhatunk majd, ezekben a konfigurációkban akár Optimus támogatás mellett is használható lesz a GeForce GTX 680M. Az ASUS G sorozatú noteszgépei már biztosan alkalmazzák majd az újdonságot, de rajtuk kívül – egyebek mellett – az MSI és az Alienware is épít majd GeForce GTX 680M alapú gamer noteszeket.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward