Itt az első Thunderbolt 2-es vezérlőt alkalmazó alaplap

Az új, Z87-Deluxe/Quad névre keresztelt alaplapot az ASUS mérnökei készítették.

Itt az első Thunderbolt 2-es vezérlőt alkalmazó alaplap

Az ASUS kínálatában egy új, abszolút csúcskategóriás alaplap jelent meg, amely a Z87-Deluxe/Quad nevet kapta. A termék a korábban bemutatott Z87-Deluxe/Dual alapjaira épül, amellyel gond nélkül építhetőek három videokártyából álló konfigurációk. A terméken 10 db SATA 6 Gbps-os port, 8 darab USB 3.0-s port és két darab Gigabites Ethernet port egyaránt jelen van, sőt, a kínálatból a 802.11ac WiFi, a Bluetooh és az NFC támogatás sem hiányzik. A 350 dolláros alaplapot egyetlen kritika érheti: nem a legfrissebb Thunderbolt vezérlőt alkalmazza, hanem az előző generációsat.

Pont ez utóbbi miatt döntöttek úgy az ASUS illetékesei, hogy kell egy olyan új Z87-es alaplap, amelyen első generációs helyett már második generációs Thunderbolt vezérlő teljesít szolgálatot - így megszületett a Z87 Deluxe/Quad. A második generációs Thunderbolt vezérlő tulajdonképpen egyetlen fontos újítást kínál: az első generációs megoldás két darab 10 Gbps-os sávszélességet biztosító csatornáját összevonja, így 20 Gbps-os csatornákat kínál, ezáltal az egyes Thunderboltos eszközök a korábbihoz képest kétszer nagyobb adatátviteli sávszélességgel gazdálkodhatnak. Az új alaplap a második generációs Thunderbolt portokból összesen kettőt kapott, így a Daisy-Chain elvnek, azaz a különböző kiegészítők összefűzhetőségének köszönhetően akár 12 Thunderboltos eszköz egyidejű kezelésére is képes.

A Thunderbolt 2 a 4K-s megjelenítőkhöz is kínál támogatást, hála a DisplayPort 1.2-es szabványnak. Az új alaplap a rajta található két darab Thunderbolt portnak, illetve a HDMI portnak köszönhetően akár három darab 4K-s megjelenítő egyidejű kezelésére is képes - mindezt külön videokártya alkalmazása nélkül teszi. Persze azt is hozzá kell tenni, hogy játékok szempontjából már egyetlen 4K-s megjelenítő meghajtásához is komoly GPU teljesítményre van szükség, hát még hároméra, így ez a funkció IGP használata esetén inkább a produktivitás javítására vethető be, és nem játékra, de ez talán meg meglepő.

Az ASUS mérnökei egyébként rendkívül sok kompatibilitás-tesztet végeztek annak érdekében, hogy garantálható legyen: az új alaplap a Thunderboltos kiegészítők túlnyomó többségével tökéletesen kompatibilis. A munka gyümölcseként az alaplap elsőként kapott Thunderbolt 2 jóváhagyást, vagyis hivatalosan is a világ első Thunderbolt 2 támogatással ellátott alaplapjának tekinthető, ami komoly fegyvertény. Az újdonság emellett természetesen az első generációs eszközökkel is kompatibilis.

Sajnos azonban tény az is, hogy Thunderbolt alapú Windows-kompatibilis kiegészítőkből meglehetősen kevés áll rendelkezésre, a működtetésükhöz szükséges kábelek pedig elég drágák. Az is tény, hogy a 4K-s megjelenítőkön kívül - amelyekből jelenleg még elég gyér a választék - más kiegészítők nem igazán profitálnak a Thunderbolt 2 megnövelt adatátviteli sávszélességéből. Persze utóbbi aligha volt szempont az új alaplap elkészítésénél, sokkal inkább az lehetett a cél, hogy egy kompromisszumoktól mentes, a legmodernebb technológiákat felvonultató alaplap készüljön. Ezt a célt bizony sikerült is elérni.

A Z87-Deluxe/QUAD alaplap hamarosan megjelenik kereskedelmi forgalomban, az azonban egyelőre nem derült ki, hogy az újdonság pontosan mennyibe kerül majd. Érdekesség, hogy hírünk írásakor a termék még az ASUS hivatalos weboldalán sem volt jelen.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward