Shop menü

ITT AZ ELSŐ SZÍNES E-INK KIJELZŐVEL ELLÁTOTT ASZTALI MONITOR

A Dasung terméke egy Indiegogo kampány keretén belül bukkant fel.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Itt az első színes E-Ink kijelzővel ellátott asztali monitor

A Dasung egy újabb E-Ink alapú monitorral rukkolt elő, ami ezúttal már nem monokróm típusú kijelzőt kapott, hanem színeset, igaz, egy tradicionális LCD panelhez képest eléggé csekély a megjeleníthető színárnyalatok száma, de E-Ink mércével nézve így is rendkívül érdekes a fejlesztés. A szóban forgó monitor egyszerű, letisztult dizájnnal érkezik, állványa jóvoltából igazodni tud a felhasználó nézőpontjához és szemmagasságához is, hiszen egyebek mellett a kijelző magassága is állítható, valamint portré módba is forgatható a kijelző.

Galéria megnyitása

A 25,3 hüvelykes képátlójú színes E-Ink panellel ellátott monitor összesen 4096 színárnyalat megjelenítésére képes, ami a 8-bites LCD panelek 16,7 millió színárnyalatához képest megmosolyogtatóan kevésnek tűnhet, ám a megcélzott területeken ez a funkcionalitás is bőségesen elegendő lehet. A szemkímélő színes E-Ink panel elég magas felbontással érkezik a képátlójához képest, ugyanis 3200 x 1800 pixelt tartalmaz a képtér, ami az LCD monitorok piacán sem egy szokványos érték a 25,3 hüvelykes képátlóhoz mérten.

A pontos képfrissítési rátát nem árulták el, csak az Ultra-fast Turbo Refresh Tech jellemzés árulkodik a termék képességeiről, amit nehéz számszerűsíteni. A mellékelt videó alapján a képfrissítési ráta látszólag elmaradhat a klasszikus LCD monitoroknál érvényben lévő 60 Hz-től, de hogy pontosan mennyivel, az egyelőre rejtély, hiszen konkrét számok nem állnak rendelkezésre, csak annyi látszik, hogy nem túl folyékony a képi megjelenítés, ez a tartalmak görgetésekor nagyon feltűnő.

Az viszont nem titok, hogy a 25,3 hüvelykes színes E-Ink panelt többféle videó bemeneten keresztül is meg lehet tölteni tartalommal, ugyanis a videó bemenetek között HDMI, DisplayPort és USB-C port is sorakozik. Amennyiben a vezetékes helyett inkább a vezeték nélküli kommunikációra szavazunk, jól jöhet a Miracast és az Apple AirPlay támogatás, hiszen így kábelek nélkül kerülhetnek a tartalmak a panelre.

Hogy mely területeken jöhet jól egy efféle monitor? Elsősorban ott, ahol sok a statikus tartalom, ugyanakkor az is fontos, hogy szemeink kevésbé fáradjanak el a monitorhasználat során. A termék jó szolgálatot tehet például szövegszerkesztésnél, programozásnál, táblázatkezelésnél, mindennapi általános feladatoknál, de webböngészésre és egyéb dolgokra is befoghatjuk. Videók megtekintésére az alacsonyabbnak tűnő képfrissítési ráta és a kevés színárnyalat megjelenítése miatt nem túl ideális a termék, de általános irodai munkára és otthoni feladatvégzésre jó lehet, akár másodlagos monitorként használva is.

A Dasung illetékesei egyelőre nem árulták el, hogy pontosan mikor jelenhet meg kereskedelmi forgalomban az új monitor, valamint az is rejtély, pontosan mennyibe kerül majd. Egyelőre csak egy reklámfilm és egy szűkszavú Indiegogo weboldal áll rendelkezésre vele kapcsolatban, ahol a közösségi gyűjtés erejével próbálják életre hívni a terméket.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére