Shop menü

ITT AZ ELSŐ HORDOZHATÓ KÜLSŐ VIDEOKÁRTYA-HÁZ, AMI M.2-ES SSD KÁRTYÁT IS FOGAD

A OneXGPU fedélzetén egy Radeon RX 7600M XT típusú mobil videokártya teljesít szolgálatot, valamint egy M.2-2280-as formátumú SSD számára is helyet biztosít a termék.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Itt az első hordozható külső videokártya-ház, ami M.2-es SSD kártyát is fogad

A külső videokártya-házak piacán elég sokféle modell közül lehet választani manapság, így nemcsak méret, de felszereltség terén is gazdagnak mondható a kínálat. A One Notebook névre keresztelt vállalat, amely a OneXPlayer sorozatú kézikonzolokkal vált viszonylag ismertté, nemrégiben a külső videokártya házak szegmensébe is belépett, igaz, a OneXGPU névvel ellátott újdonság egyelőre még csak közösségi gyűjtésre vár, kereskedelmi forgalomban nem érhető el.

Az IndieGoGo lap meglehetősen sok információt elárul az új termékkel kapcsolatban, a gyártó egyenesen azt is állítja, hogy a OneXGPU lényegében a világ legkönnyebben hordozható olyan külső videokártya-háza, ami M.2-es SSD bővítőhellyel is rendelkezik. Utóbbi nem egy megszokott adalék a külső videokártya-házak piacán, így igazából ebben a tekintetben is az elsők közé tartozik a termék, ami egyébként tényleg meglehetősen kompakt.

Galéria megnyitása

A helytakarékos kivitel nagyrészt annak köszönhető, hogy a OneXGPU belsejében nem klasszikus asztali gamer videokártya számára kialakított PCI Express bővítőhelyet alakítottak ki, a termék egy mobil Radeon RX 7600M XT köré épül. Hasonló megoldást a GPU G1 eGPu formájában már láthattunk, ami jelenleg M.2-es bővítőhely nélkül 655 dollárba került, vagyis a OneXGPU ennél valószínűleg drágább lesz.

Galéria megnyitása

A Radeon RX 7600M XT mobil videokártya valahol a GeForce RTX 4060 Laptop GPU szintjén helyezkedhet el teljesítmény terén, de a tényleges erőviszony alakulása az adott játékon és az adott konfiguráción is múlik. Az biztos, hogy a könnyen hordozható külső videokártya-ház fedélzetén DisplayPort és HDMI videó kimenet éppúgy található, mint OcuLink port, USB-C csatlakozó, valamint két darab USB-A port is a kínálat részét képezi. Az USB-C port egyébként USB4-es szabványú, azaz 40 Gbps-os adatátviteli sávszélességet kínál, csak úgy, mint például a Thunderbolt 3-as csatlakozó, míg az OcuLink port ennél is gyorsabb, 63 Gbps-os adatátviteli sávszélességgel dolgozik. Utóbbi használatához persze kompatibilis konfigurációra is szükség van.

Galéria megnyitása

Az új külső videokártya-ház már a fentiek alapján is ütőképesnek tekinthető, de az igazi különlegessége az, hogy a ház rendelkezik egy levehető, mágnesesen rögzülő fedlappal, ami alatt egy M.2-2280-as slot foglal helyet. Ez a slot csak PCI Express 2.0 x4-es sávszélességgel dolgozhat, ami 2 GB/s körüli adatátviteli sávszélességet jelent. A sávszélesség elsőre kevésnek tűnhet, de az igazi kérdés inkább az, hogyan dolgozik a Radeon RX 7600M XT alapú rendszer, ha az adott játék éppen a kompakt videokártya-házban lévő M.2-es SSD-ről fut, okoz-e ez akármilyen teljesítménycsökkenést a normál, ideálisnak mondható helyzethez képest, amikor a két slot külön-külön is bőven megfelelő sávszélességgel dolgozhat.

Ez az első tesztekből derülhet ki, viszont a gyártó egyelőre nem árulta el, pontosan mikor jelenhet meg a OneXGPU kereskedelmi forgalomban, csak annyit ígértek, az érdeklődőket értesítik, ha követik ezt az IndieGoGo lapot. Az árazásról is később eshet szó.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére