Felbukkant az első HDMI 2.1 szabványú kábel

A megemelkedett sávszélességnek hála akár 10K-s felbontás is elérhető, de ez nyitja meg az utat a 144 Hz-es 4K-s kijelzők felé is HDMI fronton.

Felbukkant az első HDMI 2.1 szabványú kábel

A Club3D két olyan HDMI kábelt mutatott be, amelyek már megfelelnek a HDMI 2.1-es szabvány követelményeinek, így kiválóan alkalmasak az érkező HDMI 2.1-es UHD televíziók egyéb HDMI 2.1-es eszközökkel való összekapcsolására. Az Ultra-High Speed HDMI 2.1 néven emlegetett kábelek 48 Gbps-os sávszélességgel rendelkeznek, így rajtuk keresztül akár egy 10240 x 4320 pixeles felbontású UHD televíziót is elláthatunk tartalommal, méghozzá 120 Hz-es képfrissítési ráta mellett, hála a DSC 1.2 tömörítésnek.

Galéria megnyitása
A CAC-1372-es modell

A két új kábelnek, illetve a HDMI 2.1-es szabványnak köszönhetően rengeteg új lehetőség érkezik, így felbontások terén a 4Kp120, a 8Kp100/120, illetve a 10Kp100/120 is használhatóvá válik, valamint a BT2020-as színtartományt, valamint 10, 12 vagy akár 16-bites színmélységet is alkalmazhatják a különböző eszközök. Ahhoz persze, hogy a 8Kp60 feletti felbontást el lehessen érni 4:2:0 chroma subsampling és 10-bites színmélység mellett, természetesen a VESA DSC 1.2a link tömörítő technológiájára is szükség van, hiszen a 48 Gbps-os adatátviteli sávszélesség ilyesmire önmagában már kevés.

Galéria megnyitása
Így épül fel a kábel

A HDMI 2.1 érkezésével az új felbontások, képfrissítési ráták és színmélységek mellett egyéb támogatások is rendelkezésre állnak, mint például a VRR (Variable Refresh Rate), a QMS (Quick Media Switching), illetve a QFT (Quick Frame Trasnport) és az eARC is. Persze az új szolgáltatásokhoz nem feltétlenül szükséges HDMI 2.1-es kábel, amennyiben nem merészkedünk 4Kp60 felbontás fölé 4:4:4 chroma subsampling mellett. Ha viszont már a 4Kp120 felbontásban rejlő lehetőségekre vágyunk 4:4:4 módban, VRR támogatással megspékelve, akkor muszáj lesz új, 48 Gbps-os HDMI kábelt vásárolni.

Galéria megnyitása

No de térjünk vissza a Club3D új termékeire. A vállalat kétféle hosszban kínálja majd az újdonságokat: a CAC-1371-es modell egy méteres, a CAC-1372-es pedig két méteres kivitelben érkezik. Mindkét kábel négy darab 12 Gbps-os adatsávot használ, így jön össze a 48 Gbps-os kombinált adatátviteli sávszélesség, és természetesen mindketten kompatibilisek lesznek a korábbi szabványokat használó eszközökkel is.

A Club3D újdonságai rövidesen forgalomba kerülnek, várható ajánlott végfelhasználói áraikról azonban nem esett szó. Mivel ezek a kábelek sokkal komplexebbek lesznek, mint elődeik, így biztosan többe kerülnek majd mint hagyományos, 18 Gbps-os adatátviteli sávszélességgel dolgozó társaik.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap