Itt az első 48 magos ARMv8 alapú szerver SoC

A Cavium 48 magos ARMv8 alapú szerver SoC egysége négyféle kivitelben érkezik, így különböző szegmensekben is hatékonyan helyt tud állni.

Itt az első 48 magos ARMv8 alapú szerver SoC

Az idei Computex már hatalmas fordulatszámon pörög, egyre-másra érkeznek az érdekesebbnél érdekesebb hírek. Ezzel egy időben persze a Computex-en kívül is zajlik az élet: a Cavium például bejelentette 48 magos ARMv8-as szerverprocesszorát, amely igazán impozáns paraméterekkel rendelkezik.

A szóban forgó újdonság 64-bites támogatással érkezik és a ThunderX nevet viseli – kategóriáján belül kiérdemli az elsőnek járó címet is. Az első 48 magos ARM alapú SoC egység processzormagjai akár 2,5 GHz-es magórajelen is ketyeghetnek. A SoC processzormagonként 78 KB-nyi utasítás- és 32 KB-nyi adat gyorsítótárral gazdálkodik, másodszintű megosztott gyorsítótára pedig 16 MB-os. A termék azért is érdekes, mert ez az első olyan ARM alapú SOC, amely kétprocesszoros rendszerben is teljesen koherens gyorsítótár-rendszert alkalmaz, hála a Cavium Coherent Processor Interconnect közreműködésének (CCPI).

A SoC maximum négy darab DDR3-as, illetve DDR4-es memóriatámogatással ellátott 72 bites memóriavezérlővel gazdálkodhat, amelyek maximum 512GB-nyi 2400MHz-es rendszermemória alkalmazására adnak lehetőséget – kétprocesszoros rendszer esetén már akár 1 TB-nyi rendszermemória kezelésére is van mód. A fedélzeten SATA 6 Gbps-os és PCI Express 3.0-s vezérlők is jelen vannak.

A termék több száz integrált hardveres gyorsítót vonultat fel, amelyek a biztonsággal, az adattárolással, a hálózatkezeléssel és a virtualizációval kapcsolatos funkciók hatékony biztosításáról gondoskodnak.

A szabványos, alacsony késleltetésű Ethernet fabric interconnect jóvoltából több ezer ThunderX node összekapcsolására van mód, méghozzá 2D és 3D torus kiépítésben egyaránt, természetesen a kapcsolat monitorozása mellett. A Cavium virtSOC technológiájának köszönhetően teljes rendszervirtualizáció használatára nyílik mód, ahol a virtuális gép és az I/O rendszer között alacsony késleltetésű kapcsolat húzódik.

A ThunderX a Cavium állítása szerint felhő- és adatközpont alkalmazások kiszolgálására egyaránt hatékonyan bevethető, ugyanis a SoC az említett területeken előforduló munkafolyamatokra van optimalizálva.

A Cavium új SoC egysége négyféle kiépítésben lesz elérhető, az egyes modellekhez pedig különböző típusú hardveres gyorsítók járnak majd. A ThunderX_CP például felhőalapú szolgáltatásokhoz, tartalomszolgáltatáshoz, illetve közösségi médiaszolgáltatásokhoz passzol, a ThunderX-SR pedig olyan hardveres gyorsítókat kap, amelyek az adattárolással kapcsolatos munkafolyamatokat segítik.

A dolgok jelenlegi állása szerint a ThunderX SoC egységek, illetve a különböző referencia platformok első mintapéldányai az idei év negyedik negyedévében válnak elérhetővé. Az nem világos, hogy a végleges termékek mikor hódítják meg a szerverek szegmensét, de valószínűleg nem tévedünk sokat, ha a rajt időpontját 2015-re tippeljük.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward