Shop menü

ITT A ZOTAC GEFORCE RTX 4090-ES ZÁSZLÓSHAJÓJA – A DIZÁJNJA OLYAN, MINT HA A NIKE ÉS A PORTAL CSAPATA RAJZOLTA VOLNA

A Zotac GeForce RTX 4090 PGF OC rendhagyó dizájnnal büszkélkedik, és hardver terén sincs semmi oka szégyenkezésre – tényleg igazi zászlóshajó.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Itt a Zotac GeForce RTX 4090-es zászlóshajója – A dizájnja olyan, mint ha a Nike és a Portal csapata rajzolta volna

A Zoztac egy újabb GeForce RTX 4090-es videokártyával rukkolt elő a GeForce RTX 4090 PGF OC formájában, ami egyben a vállalat új zászlóshajójának is tekinthető mind külcsín, mind pedig felszereltség terén. A nem mindennapi dizájnnal büszkélkedő videokártyát a Zotac márkanév fennállásának 16. évfordulójára időzítették, maga a termék pedig kellően különleges lett ahhoz, hogy méltó módon megünnepeljék a jeles alkalmat. A hűtő a vállalat marketingesei szerint minimalista dizájnnal rendelkezik, ám a képek nem ezt sugallják: a dizájn kellően figyelemfelkeltő és elegáns, minimalistának viszont aligha nevezhető.

Galéria megnyitása

A Zotac PGF sorozatát erősítő videokártya dizájnját a Morale Group szakembereivel együttműködve sikerült megalkotni, a végeredmény pedig kellően egyedi és ütős lett. Összességében úgy néznek ki a termék vonalai, mintha egy modern sneaker lenne, ami persze abszolút nem baj. A szokatlan formavilág mellé természetesen RGB LED alapú világítás is jár, ami ezúttal négy zónára osztva működik.

Galéria megnyitása

A 24+4 fázisú tápellátásnak köszönhetően extrém tuning alkalmával is magabiztosan teljesíthet az új videokártya, így az 500 W feletti Power Limit beállítása aligha jelenthet problémát, igaz, ekkor már a folyékony nitrogén is előkerül majd. Gyárilag egy kellően ütőképes hűtés került a melegedő komponensek fölé, ami nagy felületű talpazattal rendelkezik, számos hőcsövet alkalmaz, valamint nikkelezett hűtőlamellák is találhatóak rajta. A termelődő hőt összesen három darab, egyenként 110 milliméteres átmérővel rendelkező légkeverő fújja le, ezek dupla golyóscsapágyazással rendelkeznek, ami hosszú élettartamot ígér.

Galéria megnyitása

Mivel csúcskategóriás videokártyáról van szó, aligha meglepő, hogy dupla BIOS került a fedélzetre: alap esetben 2580 MHz-es GPU Boost átlag-órajel van érvényben, de az Extreme Speed Mode aktiválásával ez az érték 2625 MHz-ig ugrik fel. Ez nem nevezhető extrém tuningnak, de a fejlett hűtés és a combos tápellátás jóvoltából aligha lehet probléma az órajel további növelése, akár a gyári hűtő mellett sem. Az új modell egyébként igen masszív darab, hiszen 381 milliméter hosszú, 154 milliméter széles és 74 milliméter magas. Az Nvidia Founders Edition sorozatú GeForce RTX 4090-es videokártyájához képest 77 milliméterrel hosszabb a Zotac terméke, de még az ASUS óriási GeForce RTX 4090 RoG Strix OC videokártyáját is felülmúlja 23 milliméterrel ezen a téren.

Galéria megnyitása

Az ITHome tesztje szerint az újdonság hűtése és tápellátása kiváló, ugyanis terhelés alatt a GPU maghőmérséklete 67,8 Celsius fok környékén stabilizálódott, míg a VRAM esetében 76,6 Celsius fokos hőmérséklet mutatkozott a teszt alkalmával. A szintetikus tesztekből az is látszott, hogy folyamatos terhelés alatt kellően stabilan, kiegyensúlyozott teljesítmény mellett működött a termék, ami mindenképpen jó hír. A tesztelő összességében elégedett volt a Zotac új zászlóshajójával, azaz túl sok probléma biztosan nem lehet vele.

A zászlóshajó persze nem lesz olcsó, ugyanis Kínában jelenleg 16999 jüanért árulják a terméket, ami jelenlegi árfolyam szerint 2385 dollárnak felel meg.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére