Itt a világ legvékonyabb 2 TB-os mobil merevlemeze

A mérföldkőnek számító újdonság mellé egy 9,5 milliméter magas 1,5 TB-os modell és érkezik.

Itt a világ legvékonyabb 2 TB-os mobil merevlemeze

A Samsung merevlemezgyártó részlegében töretlenül zajlik a munka, aminek persze komoly eredményei is vannak: a Seagate által 2011 végén felvásárolt divízió szakemberei elkészültek a világ első olyan 9,5 milliméter magas mobil merevlemezével, amely 2 TB-os adattároló kapacitást kínál. A mérföldkőnek számító újdonság mellé egy 1,5 TB-os példány is érkezik, ami szintén 9,5 milliméter magas lesz.

A Spinpoint M9T sorozatot erősítő 2 TB-os és 1,5 TB-os újdonságok 2,5 colos házaiban mindkét esetben három darab HDD korong lapul. A 9,5 milliméteres magasság egyébként azért komoly fegyvertény, mert a riválisok azonos adattároló kapacitást kínáló megoldásai 9,5 milliméter helyett 15 milliméter magasak, azaz nem szerelhetőek be szabványos, maximum 9,5 milliméter magas adattárolókat fogadó 2,5 colos bővítőhelyre. A Samsung 2 TB-os, illetve 1,5 TB-os újdonságainál ilyen probléma már nincs, hála a fejlesztéseknek.

Az új mobil merevlemezek korongjai egyenként 667 GB-os adattároló kapacitással bírnak, gyorsítótárból pedig adattároló kapacitástól függetlenül egységesen 32 MB-nyi áll rendelkezésre. Az újdonságok SATA 6 Gbps-os csatolófelületen keresztül kapcsolódnak az adott rendszerhez.

Az 5400-as percenkénti fordulatszámon pörgő HDD korongok és a gyorsítótár között maximum 169 MB/s-os sebességgel zajlik az adatátvitel mind az 1,5 TB-os, mind pedig a 2 TB-os modell esetében. A zajszint üresjáratban 25 dB(A), keresés közben pedig 27 dB(A) értéket képvisel. A csendes működésről, illetve a folyamatos, egyenletes teljesítményről ezúttal is a NoiseGuard, illetve SilentSeek technológiák gondoskodnak.

Az 1,5 TB-os és 2 TB-os modellek írás, illetve olvasás közben átlagosan 2,3 wattos fogyasztás mellett üzemelnek, de üresjáratban 0,7 wattal is beérik. Készenléti üzemmódban, valamint alvás közben egyaránt 0,18 wattos fogyasztásra kell felkészülni. Az új merevlemezek átlagos keresési ideje 12 ms, átlagos elérési idejük pedig 5,6 ms. A Spinpoint M9T sorozat tagjai egyenként maximum 130 grammot nyomnak a mérlegen.

A Spinpoint M9T sorozatban tehát a 2 TB-os modell mellett egy 1,5 TB-os példány is jelen lesz, sőt, ezek a termékek a Samsung M3 Portable és P3 Portable névre keresztelt külső mobil merevlemezeiben is helyet kapnak a nem is oly távoli jövőben.

Az új adattárolók szállítása már megkezdődött, így a termékek rövidesen feltűnhetnek a különböző noteszgépekben, külső mobil merevlemezekben, illetve az üzletek polcain is. A hivatalos közlemény arról sajnos nem számolt be, hogy a Spinpoint M9T sorozat tagjai pontosan mennyibe kerülnek majd. A hírek szerint a 2 TB-os modell esetében 200 dollár körüli ajánlott végfelhasználói árra lehet számítani.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward