Itt a világ leggyorsabb GeForce GTX 780-asa?

A Galaxy illetékesei szerint - akik nemrégiben rántották le a leplet a GeForce GTX 780 HOF Edition modellről - itt az új király.

Itt a világ leggyorsabb GeForce GTX 780-asa?

A Galaxy műhelyében egy igazán különleges GeForce GTX 780-as videokártya készült el, amely a GeForce GTX 780 HOF Edition nevet kapta. Az újdonság - gyártója szerint - kiérdemli a világ leggyorsabb GeForce GTX 780-as videokártyájának járó címet, ugyanis a gyári tuningnak köszönhetően 20%-kal gyorsabb, mint a referencia órajeleken ketyegő GeForce GTX 780-as videokártyák, sőt, még a referencia GeForce GTX Titan videokártyákat is elveri.

A Galaxy GeForce GTX 780 HOF (Hall of Fame) Edition egy fehér, tízrétegű nyomtatott áramköri lapra alapoz, amelyen a különböző komponensek teljesen egyedi elrendezésben foglalnak helyet. A vállalat mérnökei csak abszolút prémiumkategóriás alkatrészeket használtak az új videokártya építésekor, így helyet kaphatott a fedélzeten egy csúcskategóriás CHiL CHL8318-as digitális VRM vezérlő, amely a VR11.1-es szabvány kritériumainak is maximálisan megfelel. A digitális tápáramkörben IR3550 PowIRstage MOSFET-ek és nagykapacitású POSCAP kondenzátorok is jelen vannak, amelyek kétszer hosszabb élettartammal büszkélkednek, mint hagyományos társaik.

A 90%-os hatásfok mellett üzemelő tápáramkörben a felsoroltak mellett "erősáramú" Coiltronics tekercsek is helyet kaptak. A 8+2 fázisú digitális tápáramkör nem kevesebb, mint 480 ampernyi áramerősséget képes leadni a GPU-nak, így a stabilitással és a tuningképességekkel aligha lehet probléma. A tízrétegű nyomtatott áramköri lapnak köszönhetően egyébként a jeltovábbítás is optimálisan, hatékonyan, tisztán történik.

A masszív, bivalyerős tápellátás mellé megfelelően masszív, nagyteljesítményű hűtőrendszer is érkezett. A Galaxy HOF Edition modellje az első olyan GeForce GTX 780-as videokártya, amely HVCP (Hybrid Vapor Chamber Heat Pipe - hibrid hőkkamrás hőcső) alapú hűtőrendszerre támaszkodik - ez nagyjából harmincszor jobban vezeti a hőt, mint a hagyományos, jó minőségű réz. A hűtőtömb felett két darab, egyenként 90 milliméteres átmérőjű légkeverő kapott helyet, amelyek speciális, barázdált lapátokkal rendelkeznek annak érdekében, hogy alacsonyabb zajszint és jobb hatásfok mellett működhessenek. A hűtő háza tűzálló polikarbonátból, anodizált fémből és öntött alumínium ötvözetből épül fel. Igazán figyelemfelkeltő jelenség, szó se róla.

A fentieknél is érdekesebb a GeForce GTX 780 HOF egyedi szolgáltatása, amely Hyper Boost névre hallgat. Ez az eljárás egy hardver alapú tuning technológia, ami gombnyomásra működik: a hátlapi Hyper Boost gomb lenyomásával aktivizálódik egy speciális áramkör, amely belső optimalizációkat hajt végre, így az órajelek megemelkednek és a ventilátorok is magasabb fordulatszámon pörögnek. A Hyper Boost eljárás jóvoltából a GPU magórajel akár 8%-kal, a GPU Boost 2.0 órajel, illetve a felhasználó által egyedileg alkalmazótt órajel fölé emelkedhet. A szolgáltatás eredményeként már több korábbi 3DMark világrekord is megdőlt.

Az újdonság esetében a GK110-es GPU 1006 MHz-es alap-, illetve 1058 MHz-es GPU Boost 2.0 órajelen ketyeg, és 384-bites adatsínen keresztül kapcsolódik a 3 GB-nyi fedélzeti memóriához. Utóbbi a referenciának megfelelően 6008 MHz-es órajelen dolgozik. Az új videokártya két dual-link DVI, egy HDMI és egy DisplayPort videó kimenetet kapott. A termék energiaellátását a PCI Express 3.0 x16-os csatolófelület mellett két darab nyolctűs PCI Express tápkábellel kell biztosítani.

Sajnos egyelőre nem derült ki, hogy a 290 milliméter hosszú, 132 milliméter magas és 280 milliméter széles videokártya pontosan mikor kerül a boltok polcaira, így várható ajánlott végfelhasználói ára sem ismert.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward