Itt a világ leggyorsabb 6 TB-os merevlemeze

Az újdonság többféle kiszerelésben érkezik, így akár öntitkosító példányt is lehet majd belőle vásárolni.

Itt a világ leggyorsabb 6 TB-os merevlemeze

A Seagate egy új, üzleti felhasználóknak szánt merevlemezt mutatott be, amelynek egyik különlegessége, hogy 6 TB-os adattároló kapacitással rendelkezik – de talán ennél is érdekesebb az a tény, hogy a termék SAS 3.0 12 Gbps-os csatolófelületen keresztül kapcsolódik az adott rendszerhez. Persze az új merevlemezből SATA 6 Gbps-os porttal ellátott példány is készül – akár még öntitkosító (SED) változatban is.

Az Enterprise Capacity 3.5 HDD v4 néven emlegetett újdonság nyolcadik generációs PMR (Perpendiculat Magnetic Recording) platformra épül, amely terheléstől függően akár 25%-kal is képes felülmúlni a konkurensek 6 TB-os merevlemezeit, legalábbis ami az adatátviteli teljesítményt illeti. A kifejezetten non-stop, azaz 24/7 használatra tervezett merevlemez 50%-kal nagyobb adattároló kapacitást biztosít, mint 4 TB-os társai, formátumát tekintve azonban tökéletesen megfelel a 3,5 hüvelykes HDD szabvány követelményeinek, azaz nem magasabb 26,1 milliméternél.

Az üzleti felhasználásra szánt újdonság megbízhatóan, egyenletes teljesítmény mellett dolgozik és egy továbbfejlesztett hibajavító algoritmus is szolgálatot teljesít rajta. A 6 TB-os merevlemez HDD korongjai 7200-as percenkénti fordulatszámon pörögnek és egyenként 1,25 TB-os adattároló kapacitást kínálnak. Az új merevlemez elég strapabíró ahhoz, hogy éves szinten akár 550 TB-nyi adatmozgást is elviseljen – ez az átlagfelhasználóknak szánt modellekéhez képest tízszer komolyabb terhelésként fogható fel. Az újdonság két processzorral és 128 MB-nyi gyorsítótárral gazdálkodik, fedélzetén pedig páratartalom-érzékelő is helyet kapott annak érdekében, hogy minden környezetben optimálisan működhessen. A HDD korongokat forgató motor tengelye nem csak alul, hanem felül is meg van támasztva a minél jobb stabilitás és a minél megbízhatóbb működés érdekében.

A Seagate újdonsága 6 Gbps-os és 12 Gbps-os SAS csatolófelülettel egyaránt elérhető lesz, sőt, opcionálisan akár FIPS 140-2 minősítéssel ellátott SED (Self-Encryption Drive – öntitkosító meghajtó) kivitelben is megvásárolhatják majd az érdeklődők. A termék energiatakarékos működéséről a PowerChoice technológia gondoskodik, ami a T10/T13 energiamenedzsment-szabványok követelményeinek egyaránt megfelel.

A SAS 6 Gbps-os példány üresjáratban 6,9 wattot, SAS 12 Gbps-os társa pedig 7,97 wattot fogyaszt, de véletlenszerű olvasási feladat alkalmával sorrendben 11,27 wattra, illetve 11,86 wattra szöknek fel az említett értékek. A SAS 6 Gbps-os példány 216 MB/s-os, a SAS 12 Gbps-os pedig 226 MB/s-os maximális folyamatos adatátviteli sebességet kínál, és mindketten 4,16 milliszekundomos elérési idővel büszkélkednek.

A Seagate újdonságai hamarosan elérhetőek lesznek kereskedelmi forgalomban. Az adatközpontokban, felhő alapú szolgáltatásokat biztosító központokban, céges adatmentő rendszerekben és központosított megfigyelőrendszerekben egyaránt remekül helytálló újdonságok akár RAID módban is gond nélkül használhatóak. Arról egyelőre nem hullott le a lepel, hogy a termékek pontosan mennyibe kerülnek majd – mindössze annyi derült ki, hogy az új merevlemezek szállítása már megkezdődött, így azok még a tavasz folyamán elérhetővé válnak kereskedelmi forgalomban.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward