Itt a világ első µSSD szabványt alkalmazó SSD meghajtója

Az InnoDisk megoldása egyetlen BGA tokozású chipből áll és egy tradicionális, 2,5 colos formátumú SSD meghajtó méretének mindössze 1%-át teszi ki.

Itt a világ első µSSD szabványt alkalmazó SSD meghajtója

Az Innodisk a SATA µSSD szabvány alkalmazásával elkészítette a világ első ipari felhasználásra szánt beágyazott SATA µSSD meghajtóját, amit nanoSSD névre keresztelt.

Az újdonság egy apró, BGA tokozással rendelkező chip formájában érkezik, amelynek belsejében nem csak a NAND Flash memórialapkák, de az SSD vezérlő és a tápellátással kapcsolatos komponensek is jelen vannak. A BGA tokozású chip mindössze 16 x 20 x 2 milliméteres mérettel bír, azaz egy tradicionális, 2,5 colos formátumú SSD meghajtó méretének mindössze 1%-át teszi ki. Az 1,5 grammos nanoSSD SATA 6 Gbps-os támogatással is rendelkezik, adattároló kapacitása pedig modelltől függően 4 GB-tól egészen 64 GB-ig terjed.

Az Innodisk a nanoSSD-t olyan területekre szánja, ahol a kompakt formátum és a magas adatátviteli sebesség mindennél fontosabb - ilyen területek az iparban használatos mobil eszközök és táblák, de a felsőkategóriás okostelefonok és az ultrabookok gyártói is profitálhatnak majd a nanoSSD-ből.

A rendkívül kompakt adattároló x86-os és ARM alapú környezetben egyaránt helytáll. A DRAM chipet is tartalmazó nanoSSD meghajtó meglehetősen magas adatátviteli sebességeket kínál: az olvasási sebesség 480 MB/s-os, az írási tempó pedig 175 MB/s-os értéket képviselhet, ami egy ilyen parányi, kompakt SSD esetén igen impozánsan hangzik. Az persze nem derült ki, hogy ezek az értékek csak a legnagyobb kapacitású modellre vonatkoznak-e, de gyanítjuk, hogy erről lehet szó.

A nanoSSD az MO-276-os, a JEDEC microSSD meghajtókra vonatkozó szabványának betartásával készült, így végeredményként egy egychipes SSD meghajtó született, amit egyszerűen fel lehet használni a különböző eszközökben. Jó hír, hogy az egység meglehetősen széles hőmérséklettartományon belül üzemel, így -40 Celsius fokos hidegben és 85 Celsius fokos melegben is működik, sőt, sokktűrő-képessége is maradéktalanul megfelel az ipari beágyazott rendszerekre vonatkozó követelményeknek. A nanoSSD még a katonai MIL-STD-810F/G szabvány elvárásainak is megfelel.

Az újdonság az Innodisk által házon belül kifejlesztett speciális firmware-t kapta, ami a wear-leveling technológia segítségével gondoskodik róla, hogy a termék élettartama a lehető leghosszabb lehessen. Az iSMART monitorozó szoftver segítségével az SSD elhasználódásáról vizuális képet is kaphat a felhasználó, így időben, még a termék meghibásodása előtt felkészülhet az adattár lecserélésére, amennyiben a kép ezt indokolja.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward