Itt a világ első USB 3.1-es porttal ellátott alaplapja

Az újdonság az MSI műhelyből érkezett, méghozzá remek felszereltséggel.

Itt a világ első USB 3.1-es porttal ellátott alaplapja

Az USB 3.1-es szabványt tavaly augusztusban véglegesítették, ám az USB 3.1 Type-C csatlakozó még mindig nem tűnt fel kereskedelmi forgalomban kapható termékeken. Pedig az újdonság nem csak amiatt különleges, mert végre megfordítva is illik az aljzatba, hanem azért is, mert akár 100 wattnyi teljesítmény leadására is képes, adatátviteli sávszélessége pedig 5 Gbps helyett immár 10 Gbps-nál tetőzik. További extra, hogy a szabvány DisplayPort 1.2a/1.3 támogatást is kapott a közelmúltban, így igazán univerzális, sokoldalú megoldásnak tekinthető.

Ez a port elsőként a frissen bejelentett MSI Z97A Gaming 6-os alaplapon lesz jelen. A szóban forgó deszkán egyelőre csak egy ilyen portot találhatunk, de ez aligha lehet probléma, hiszen még nem jelentek meg az USB 3.1 Type C csatlakozót használó perifériák.

Az új alaplapról gyártója meglehetősen kevés információt árult el – látszólag az USB 3.1 Type C csatlakozó jelenlétének kihangsúlyozása volt a legfontosabb cél. Az új alaplap LGA-1150-es Haswell és frissített Haswell processzorokat fogad, amelyekhez összesen négy darab DDR3-as memóriafoglalatot kínál. A bővítőhelyek között 5 darab PCI Express 2.0 x1-es slot, valamint három darab PCI Express x16-os slot sorakozik. Az egyelőre nem világos, hogy a három darab PCI Express x16-os slot pontosan milyen sávszélességgel rendelkezik – a legvalószínűbb, hogy a felső kettő PCI Express 3.0 x16-os kiépítést alkalmaz, azaz kétkártyás módban x8/x8 sávszélességgel rendelkeznek.

A repertoárban a fotó alapján több USB 3.0-s port, illetve több SATA 6 Gbps-os port is jelen lesz, a lehető legjobb hangzásról pedig leválasztott audió rendszer gondoskodik. Valószínűleg a Killer sorozatú Gigabites Ethernet vezérlő sem hiányzik a sorból, sőt, a processzorfoglalat környékén még egy M.2-es slot sziluettje is felsejlik, ami SSD kártyákat fogadhat.

A fekete-piros színvilággal rendelkező MSI Z97A Gaming 6 tuningbarát szolgáltatásokkal is rendelkezik majd – például kétszer hétszegmenses Debug LED kijelzővel, illetve dedikált feszültségmérő pontokkal.

Arról egyelőre nincs hír, hogy az új alaplap pontosan mikor jelenik meg kereskedelmi forgalomban, plusz az sem derült ki, pontosan mennyibe kerül majd.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward