Itt a világ első egychipes PCI Express SSD kártyája

Az aprócska M.2-es SSD kártyán egyetlen BGA chip foglal helyet, ami tartalmazza az SSD működéséhez szükséges komponenseket.

Itt a világ első egychipes PCI Express SSD kártyája

A Toshiba a CES alkalmával rántotta le a leplet legújabb SSD különlegességéről, amely több szempontból is érdekesre sikeredett. A BG sorozatba tartozó 128 GB-os és 256 GB-os modellek PCI Express 3.0-s sávokkal gazdálkodnak, azaz nem lassúak, de legnagyobb különlegességük mégsem ez, hanem az, hogy egychipes rendszert alkotnak.

Az újdonságok kifejlesztésénél a Toshiba mérnökei kamatoztatták a vállalat élvonalbeli chiptokozási technológiáit, amelyek már több termékben bizonyítottak – például az eMMC Flash chipek esetében is. A fejlesztések és a kemény munka hatására elkészült a világ első olyan PCI Express alapú kommunikációt alkalmazó SSD-je, amely egyetlen BGA chipbe sűríti a működéséhez szükséges vezérlőket, illetve magát a NAND Flash memóriachipet. A BGA lapka mindössze 16 milliméter széles, 20 milliméter mély és 1,65 milliméter magas, mégis képes 256 GB-nyi adat tárolására. Segítségével már el is készült a világ legkisebb SSD kártyája, amely egyoldalas nyomtatott áramköri lapon hordozza az említett BGA chipet. A BG sorozatban egy 128 GB-os tagot is találunk, amely alapterület tekintetében azonos a 256 GB-os modellel, magassága viszont 1,65 milliméter helyett már csak 1,4 milliméter.

Az M.2-es slotba illeszkedő apró modul PCI Express 3.0-s alapon kommunikál és a PCIe alapú SSD-k számára kifejlesztett NVME Express 1.1 protokollt is támogatja.

Az új BGA chipek, illetve az apró SSD kártya jóvoltából még könnyebb és kecsesebb noteszgépek készülhetnek, amelyeknél még több hely maradhat az akkumulátor számára, így hatékonyan növelhető az akkumulátoros üzemidő – főleg, ha ezeket a megoldásokat nem kivehető kártya, hanem alaplapra integrált megoldás formájában vetik be. Ennek persze a vásárlók aligha fognak örülni, hiszen elzárja az utat az adattároló-bővítés lehetősége elől.

Az egychipes BGA SSD-k jelentősen könnyebbek, mint 2,5 hüvelykes PC-s társaik, hiszen tömegük 1 gramm alatt helyezkedik el. Az általuk elfoglalt hely is kisebb, méghozzá több, mint 95%-kal, ami ugyancsak komoly előny. Az egyelőre nem derült ki, hogy az újdonságok mely noteszgépekben kapnak majd helyet a későbbiekben.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward