Itt a világ első 9 monitort kezelő egyslotos videokártyája

A Matrox C900-as videokártya FrameLock támogatással jön, így akár két ilyen termék is hibátlanul összekapcsolható, ami 18 monitor egyidejű kezelésére ad lehetőséget.

Itt a világ első 9 monitort kezelő egyslotos videokártyája

Az AMD és a Matrox között egy ideje stratégiai együttműködés zajlik, amelynek gyümölcseként 2014 szeptemberében két olyan speciális videokártya már meg is jelent, amelyeken AMD gyártmányú GPU dolgozik. A Matrox most egy újabb modellel is előrukkolt, ami ezúttal rettentően különlegesre sikeredett, hiszen egyslotos felépítéssel érkezik, PCI Express 3.0 x16-os slotról nyeri a tápellátást, ugyanakkor képes egyszerre akár 9 monitor kezelésére is.

Az új videokártya egyszerű aktív hűtéssel rendelkezik, TDP-je pedig a 75 watt alatti kategóriában helyezkedik el, az viszont egyelőre nem derült ki, hogy pontosan milyen GPU teljesít szolgálatot a fedélzetén. Ennek megfelelően a stream egységek száma és az órajelek értéke sem ismert, az viszont kiderült, hogy a terméken 4 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memória lesz. A hátlap nem kevesebb, mint kilenc videó kimenetet tartalmaz, ám ezek meglepő módon nem Mini DisplayPort típusúak, hanem Mini HDMI 1.4-esek. Utóbbi azzal magyarázható, hogy a megcélzott szegmensben – ami jelen esetben a videófalaké – manapság még mindig a HDMI porttal ellátott kijelzőkre érdemes fókuszálni, hisz ezek elterjedtebbek, mint DisplayPort bemenettel is rendelkező társaik. Csatlakozótípus ide vagy oda, az új videokártya egyszerre maximum 9 monitor kezelésére képes, amelyek 9x1 elrendezésű sáv, illetve 3x3 elrendezésű fal formájában egyaránt elhelyezhetőek. A monitorok egyenként maximum 1920 x 1200 pixeles natív felbontást alkalmazhatnak, a maximális képfrissítési ráta pedig 60 Hz. A Multi-stream Audio támogatás is megoldott, a rendszer pedig összesen három hangfolyam kezelésére képes.

Az új videokártya a gyártói adatlap alapján meglehetősen modern, már ami a támogatott technológiákat illeti, ugyanis ezek között a DirectX 12 mellett az OpenCL 1.2 és az OpenGL 4.4 is jelen van. Extra lehetőség, hogy a Matrox C900-as videokártyából akár kettő is szerelhető az adott rendszerbe, ha van elég PCI Express x16-os slot, így egyszerre akár 18 monitor meghajtására is van mód – ezek 6x3 vagy 3x6 formátumú videófalként egyaránt működhetnek. Az összehangolt képi megjelenítésről FrameLock támogatás gondoskodik, viszont a FrameLock kábel nem képezi a kínálat részét, így ezt külön kell megvásárolni, csak úgy, mint a Mini-HDMI -> HDMI kábeleket is.

A Matrox C900-as videokártyája Windows 7-től felfelé minden Windows kiadást támogat, valamint a különböző Linux disztribúciók alatt is használható. Az újdonság rövidesen elérhető lesz az érdeklődők számára, publikus listaárról azonban egyelőre nincs hír.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward