Itt a többi Radeon HD 7000M sorozatú videokártya is

A Radeon HD 7970M érkezéséről nemrégiben már beszámoltunk, ám rajta kívül egyéb újdonságok is megjelentek ma, így tulajdonképpen teljessé vált az AMD mobil videokártya kínálata is.

Itt a többi Radeon HD 7000M sorozatú videokártya is

A Radeon HD 7970M érkezéséről nemrégiben már beszámoltunk, ám rajta kívül egyéb újdonságok is megjelentek ma, így tulajdonképpen teljessé vált az AMD mobil videokártya kínálata is.

A Radeon HD 7000M sorozat első tagjai, azaz a Radeon HD 7400M, HD 7500M és HD 7600M sorozatú mobil videokártyák tavaly decemberben jelentek meg. Ezek az újdonságok még nem a GCN architektúrára épültek, hanem VLIW5-re, ugyanis az előző generációs videokártyákról származó, 40 nm-es csíkszélességgel készülő grafikus processzorok teljesítettek rajtuk szolgálatot.

Ma az AMD a Radeon HD 7970M névre keresztelt mobil csúcskártya mellett - amely Wimbledon kódnévre hallgat - bemutatta a Heathrow és Chelsea kódnévre keresztelt Radeon HD 7800M és Radeon HD 7700M családokba tartozó újdonságokat is. Ezek a termékek már mind 28 nm-es csíkszélességgel készülő, Graphics Core Next architektúrára alapozó GPU-t hordoznak magukon, csak úgy, mint azonos sorozatú asztali társaik. Az új videokártyák PCI Express 3.0-s csatolófelületen keresztül kapcsolódnak az adott noteszgép alaplapjához, kivéve a HD 7700M sorozat tagjait, amelyek a gyártó hivatalos weboldala szerint PCI Express 2.1 x16-os csatolófelületet használnak. Az új mobil videokártyák természetesen rendelkeznek hardveres videó kódolóval (VCE) és ZeroCore támogatással is.

A specifikációk alapján a Wimbledon egységek, azaz a HD 7900M család tagjai a Radeon HD 7800-asokról ismerős Pitcairn GPU-ra alapoznak, míg a többiek a Radeon HD 7700-asokat tápláló Cape Verde GPU-t alkalmazzák.

Íme, a specifikációk:

A Radeon HD 7970M esetében a specifikációk nagyrészt megegyeznek a Radeon HD 7870-ével, leszámítva a GPU magórajelét – ahogy azt már korábbi hírünkben is említettük. A Radeon HD 7870M esetében nagyrészt a Radeon HD 7770 tulajdonságait láthatjuk viszont, azzal a különbséggel, hogy a memória órajel 1125 MHz-ről 1000 MHz-re, azaz 4,5 GHz-es effektív órajelről 4 GHz-es effektív értékre csökkent. A 7770M esetében az asztali Radeon HD 7750 specifikációi köszönnek vissza, hozzá képest viszont változás, hogy a GPU 125 MHz-cel alacsonyabb órajelen ketyeg a mobil egység esetében, a memóriachipek effektív órajelét pedig 4,5 GHz-ről itt is 4 GHz-re vették vissza a vállalat mérnökei. A sorból egyedül a Radeon HD 7950 hiányzik, amelyről a hír írásakor még nem állt rendelkezésre semmilyen információ.

Extra szolgáltatás az Enduro technológia, ami az AMD válasza az Nvidia Optimus megoldására. Az Enduro automatikusan képes váltani az integrált- és diszkrét videó vezérlők között, méghozzá az alapján, hogy az adott alkalmazásnak milyen grafikai teljesítményre van szüksége. A váltás zökkenőmentes és automatikus – csak úgy, mint az Optimus technológiával ellátott Nvidia noteszeknél.

A legjobb, hogy az AMD az Enduro technológia használatát nem köti saját platformjához: az eljárás az Intel processzoraival, valamint az AMD „A” és „E” sorozatú APU egységeivel egyaránt működik.

További információk:

[list type="unordered"]

[*]Radeon HD 7970M

[*]Radeon HD 7870M és Radeon HD 7850M

[*]Radeon HD 7770M és Radeon HD 7750M

[/list]

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward