Ismét növekedési pályán az it-piac

Ismét növekedési pályán az it-piac

Az IDC Magyarország legfrissebb, 2009-re vonatkozó adatai szerint a hazai it-szolgáltatási piac 910,31 millió dollárt tett ki, ami a 2008-as évhez képest dollárban számítva 18,2, forintban számolva pedig 4,2 százalékos csökkenést jelent. Hosszú távon az IDC Magyarország az informatikai szolgáltatások piacának évi 2,8 százalékos növekedését prognosztizálja, a piac forgalma így 2014-ben várhatóan némileg meghaladja majd az egymilliárd dollárt.

A Getronics és anyavállalata, a KPN is jó eredményekkel zárta a tavalyi üzleti évet. Bízunk a piac növekedésében - jelentette ki egy háttérbeszélgetésen Rátkai Péter, a Getronics Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója. Mint elmondta, a Getronics magyarországi éves árbevétele 2010-ben 12 milliárd forint volt. A Getronicsnak nemzetközi szinten tavaly 6,2 százalékkal csökkent az árbevétele, de a költségcsökkentésre és a működés optimalizálására irányuló törekvéseknek köszönhetően sikerült teljesíteni a tervezett célt: az árbevétel nyolc százalékát elérő EBITDA-t.

Mindezeket az eredményeket egy rendkívül nehéz gazdasági helyzetben sikerült elérni, hiszen mind a vállalatok zöme, mind az államigazgatás jelentősen visszafogta az infokommunikációs (ict) beruházásokat. Az ügyfelek kiváló szolgáltatást várnak a lehető legalacsonyabb áron, ami a korábbiakban nem látott nyomás alá helyezte 2010-ben az ict-piaci árakat. A magyarországi működésben 2010 nyarán elértük a mélypontot, de a foglalkoztatottak száma mára ismét növekedésnek indult, aminek köszönhetően újra több mint 300 magasan képzett szakértő számára biztosítunk munkát Magyarországon - jelentette be Rátkai.

Az IDC Magyarország tavalyi felmérése szerint az it-szolgáltatási piac - sajátosságaiból adódóan - más technológiai piacokhoz képest később fog magához térni a válság után - mondta el a Napi Gazdaságnak Komáromi Zoltán, az IDC Magyarország ügyvezető igazgatója. Az elmúlt évben a piackutató előre jelezte a piac rövid távú, kismértékű csökkenését, mert a végfelhasználók a költségek csökkentésére törekedtek. Az IDC lapunk kérdésére megerősítette, hogy 2010-ben 1,9 százalékkal visszaesett az it-szolgáltatások piaca. Középtávon, 2011-től kezdve viszont várható, hogy a vállalatok az it-rendszerek amortizációja miatt kénytelenek lesznek it-infrastruktúrájukat és alkalmazásaikat fejleszteni. Ezzel párhuzamosan az outsourcingszerződések fő motiválója a költségek optimalizálásának igénye lesz. Emiatt 2011-ben már a piac mérsékelt növekedése várható.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward