Ismét akcióban az AMD FreeSync technológiája

A gyártó a Computex alkalmával egy kereskedelmi forgalomban kapható, frissített firmware-t használó monitorral mutatta meg, mire képes a váltakozó képfrissítési rátával dolgozó FreeSync eljárás.

Ismét akcióban az AMD FreeSync technológiája

Az AnandTech jóvoltából megtekinthetjük, hol tart ma az AMD FreeSync projektje, amelyről először az idei CES alkalmával, még január folyamán hallhattunk. Azóta nagyon sok víz lefolyt a Dunán – a technológia is sokat fejlődött, hiszen segítségével már nem csak eDP kapcsolatot használó notebook kijelzőn, hanem külső monitoron is élvezhetjük a váltakozó képfrissítési ráta áldásos hatásait.

A FreeSync alapvetően az Adaptive Sync eljárásra támaszkodik, amely egy ideje a DisplayPort 1.2a szabványba is bekerült, egyfajta hasznos bővítményként. A CES alkalmával eszközölt bemutató keretén belül még csak eDP alapú notebook kijelzővel tudták megmutatni az AMD illetékesei, nagyjából mit kínál a FreeSync eljárás, ugyanis a változó képfrissítési rátát akkoriban csak eDP porton keresztül lehetett alkalmazni.

Fotó: AnandTech

Most, a Computex alkalmával ismét megcsodálható volt egy FreeSync bemutató, ám itt már egy kereskedelmi forgalomban kapható monitort használtak. A monitor olyan hardverkiépítéssel rendelkezik, ami lehetővé teszi a FreeSync eljárás alkalmazását, igaz, bevetése előtt egy firmware frissítésre is szükség volt ahhoz, hogy a technológia működhessen.

A demó alkalmával ugyanazt a videót láthattuk, ami egy szélkerék lapátjainak mozgásával mutatja be, mennyire folyékony tud lenni a videó, ha fix helyett váltakozó képfrissítési rátát használnak a monitor esetében. A jelenlegi bemutatón a FreeSync viszonylag szűk keretek között működött, ugyanis a képfrissítési ráta csak a 40 Hz és 60 Hz közötti tartományban váltakozhatott, de így is remekül látszott, milyen lehetőségeket kínál az új eljárás. A kereskedelmi forgalomba szánt FreeSync képes monitorok esetében ennél jóval tágabb határok között váltakozhat majd a képfrissítési ráta, igaz, a szóban forgó monitorok érkezésére sajnos még várni kell. A demóról egy videó is készült, de mivel a YouTube videó 30 képkocka/másodperces sebességet használ, így a FreeSync által biztosított valós felhasználói élményt nem lehet visszaadni.

A kereskedelmi forgalomban kapható monitorok közül hardveresen látszólag több modell is megfelel a FreeSync követelményeinek, ám a technológia alkalmazásához firmware frissítésre is szükség van, márpedig ilyen támogatást nem igazán nyújtanak termékeikhez a különböző monitorgyártók, így gyakorlatilag nulla az esély arra, hogy később tömegesen lehessen firmware update után FreeSync támogatást varázsolni a már meglévő monitorokra.

Az AMD a bemutatóval inkább azt szerette volna demonstrálni, hogy már most is vannak olyan LCD panelek, illetve skálázó áramkörök, amelyek támogatják a váltakozó képfrissítési ráta használatát, azaz a monitorgyártóknak nem kell jelentősebb vagy drágább változtatásokat eszközölniük termékeiknél ahhoz, hogy azok FreeSync kompatibilisekké válhassanak.

Az új, FreeSync támogatással ellátott monitorok a dolgok jelenlegi állása szerint leghamarabb az idei év végén, illetve a következő év első felében jelenhetnek meg kereskedelmi forgalomban.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward