Shop menü

ISMERTETTE AZ USB-C HASZNÁLATÁT ELŐÍRÓ TÖRVÉNYT AZ EU, MINDEN FONTOS RÉSZLET KIDERÜLT

Már vannak pontos dátumok, és tisztázva lett az is, hogy mely eszközöknél lesz kötelező az USB-C használata.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Ismertette az USB-C használatát előíró törvényt az EU, minden fontos részlet kiderült

Az Európai Unió hosszú ideje szeretné azt elérni, hogy a hordozható elektronikai eszközök egységes töltőt használjanak. Egy ideig csak megpróbált mindenkit ebbe az irányba terelni, nem erőltette a dolgot törvények formájában, de a döntéshozóknak be kellett látnia, hogy ameddig nem lesz törvényben előírva az egységesített csatlakozó alkalmazása, addig ez nem fog megvalósulni.

2021-ben terjesztette be az Európai Bizottság az egységesített USB-C használatról szóló törvényjavaslatot, amit két hatástanulmánnyal támasztottak alá. Technológiai elemzéseket követően döntöttek úgy az illetékesek, hogy a C-típusú USB alkalmazását írják elő annak minden iterációjával. Több vizsgálatot és szavazást követően elnyerte a végleges formáját a törvény, és most lett beiktatva, innentől mindent pontosan tudnak a gyártók, és fel tudnak készülni az átállásra, ha eddig nem tették meg.

Galéria megnyitása

Az EU elsöprő többséggel szavazta meg a döntést, de ettől függetlenül nem erőltetik túlzottan a dolgot. A legfontosabb szavazás az Európai Parlamentben október 4-én 602 igennel, 13 nemmel és 8 tartózkodással ment át. Akkor még csak arról volt szó, hogy 2024 végétől kell a mobiloknál és egyéb eszközöknél az USB-C-re váltani, és 2026 tavaszától a laptopokra is kiterjed majd az előírás. De immáron a pontos dátumokat is tudjuk.

2024. december 28. után kizárólag USB-C csatlakozós mobilok kerülhetnek a boltokba az Európai Unióban.

Nemcsak az iPhone szempontjából lesz ez érdekes, hanem az olcsó, nyomógombos mobiloknál is így fogják elérni a váltást. Az alsókategóriában a mai napig jönnek még Micro-USB aljzattal ellátott szerkezetek. Ráadásul itt ugyebár nemcsak a telefonokról, hanem sokkal többről van szó. A fenti dátum az egységes töltő bevezetésére kiterjed az alábbi kategóriákra:

  • mobiltelefonok
  • táblagépek
  • digitális kamerák
  • fejhallgatók
  • fülhallgatók
  • headsetek
  • kézi konzolok
  • hordozható hangszórók
  • e-könyv olvasók
  • vezeték nélküli billentyűzetek
  • vezeték nélküli egerek
  • navigációs eszközök

A sorban nem szerepelnek a notebookok, pedig a felhasználók jelentős része azért is üdvözli az EU döntését, mert ez végre rendet fog tenni a laptopok szegmensében, ahol a mai napig „lenyűgöző” a töltők sokszínűsége. Azért nem szerepel a lajstromban a hordozható személyi számítógép, mert annak a kategóriának nem 2024 vége a teljesítendő céldátum.

A különböző notebookoknak 2026. április 28-ig kell váltania.

A törvény részletei az átállási dátumokon túl leginkább a gyártóknak fontosak. De azért még akar olyan részlet, amire érdemes kitérni. Ilyen például az, hogy a gyorstöltési megoldásokat is igyekszik az EU átjárhatóvá tenni.

Galéria megnyitása

Ha 15 wattnál nagyobb töltési teljesítményről van szó, akkor kötelező lesz támogatni az USB Power Delivery-t is. Ennek köszönhetően a különböző gyorstöltők az eltérő márkák eszközeit is ugyanolyan teljesítménnyel tudják majd táplálni, amennyiben azt az eszköz is támogatja. Egy olyan töltő, amit notebook mellé adnak, és 45 wattos, az 45 wattal tudja majd tölteni azt a mobilt is, amit 45 wattnál nagyobb teljesítménnyel lehet tölteni.

A törvény kizárólag a vezetékes töltést támogató eszközökre vonatkozik, nem írja azt elő, hogy akkor is kell USB-C, ha egyébként az adott szerkezet csak vezeték nélküli töltést akar megvalósítani. Ez azért érdekes, mert sok olyan pletyka volt, hogy az Apple már arra gyúr a színfalak mögött, hogy a kábelt teljesen kiiktassa, és teljesen fizikai csatlakozóktól mentesre alakítsa át az iPhone-t. Az új törvény ebben nem gátolja az Apple-t.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére