Shop menü

ISMERTETTE AZ ÚJ API HASZNÁLATI DÍJAKAT A TWITTER, SOK PROJEKTNEK ITT A VÉGE

Február eleje óta vártak a fejlesztők arra, hogy kiderüljön az API használat új rendje, és ahogy arra számítani lehetett, számos projekteknek nagy kihívást jelenthet majd a változás.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Ismertette az új API használati díjakat a Twitter, sok projektnek itt a vége

A Twitter API kapcsán nagy felháborodást váltott ki, mikor február elején bejelentette Elon Musk, hogy megszűnik az ingyenes elérés. Utána ezen a kijelentésen gyorsan finomítottak, majd nagyon hosszú csend következett. Nem lehetett tudni, hogy mi lesz a Twitter API sorsa, a vállalat folyamatosan csak halogatta a tájékoztatást.

Korábban úgy volt, hogy a Twitter február 9-én közli majd a részleteket annak kapcsán, hogy mire számíthatnak a továbbiakban az API-t használók, de ez nem jött össze. Később egy másik dátumot is belengetett a Twitter, ami ugyancsak nem tudott tartani, szóval az API-t használók maradt bizonytalanságban egészen mostanáig.

Három kategóriát határozott meg a Twitter API használatát illetően a mikroblog: ingyenes, alap és vállalati. Az ingyenesnél értelemszerűen egyáltalán nem kell fizetnie a felhasználóknak a Twitter számára, költségmentesen vehetik igénybe az API-t, de itt azért egy nagyon komoly megkötéssel kell számolni. Az elérés csak 1500 bejegyzés létrehozására alkalmas havi szinten.

Galéria megnyitása

Az alapcsomag már rögtön havi 100 dollárba kerül, és még ez sem biztosít korlátlanságot. Ezt a kisebb fejlesztők vehetik majd igénybe, ennél egy hónapban 3000 tweet létrehozására van lehetőség egy fiók mellett botok és más opciók révén. Ha több fiókot használ a fejlesztő, akkor akár 5000 bejegyzést is generálhat az API-n keresztül. Ebben az esetben már tweetek olvasására is van lehetőség, amit az ingyenes API elérés egyáltalán nem tud. Az olvasási jog havi 10 ezer bejegyzésre vonatkozik.

A vállalati API elérés már egészen más tészta lesz, mint az ingyenes és az alap előfizetés. Ennek az ára dinamikusan változhat, de alapvetően eléggé magas összegről lesz szó abból következtetve, hogy ennek a díja akár a 42 ezer dollárt is elérheti majd. Akik erre fizetnek be, azok a Twitter illetékesével egyéni szerződést köthetnek majd, és a cég úgy fogalmaz, hogy a cégek a saját igényeiknek megfelelően kialakított hozzáférést kapnak majd. Lesz egy dedikált csapat, akiknek a vállalati API elérések menedzselése lesz a feladata.

Bár az ingyenes API elérést azért elég nagylelkűen biztosítja a Twitter az első tervekhez képest, de sokan persze így is kritizálták a platformot a friss információk ismeretében. Több fejlesztő azonnal reagált, és bizony sokan vannak, akik arról beszélnek, hogy le kell állítani a projektjüket és fel kell számolni a felhasználói fiókjukat.

Természetesen sok esetben felmerült, hogy miként tudnák áthárítani a fejlesztők az új szabályzat miatt keletkező költségeiket a követőikre. De ez sok esetben nem lesz járható út, és biztosan lesznek majd olyanok, akik kénytelenek lesznek lehúzni a rolót. Luca Hammer, az Accountanalysis fejlesztője például biztosan nem tudja a továbbiakban fenntartani a szolgáltatását, ami lehetőséget nyújtott újságíróknak arra, hogy Twitter profilokat elemezzenek. A Ktool megalkotója, Daniel Nguyen is bedobja a törölközőt; ez az eszköz arra szolgált, hogy Twitter szálakat lehetett vele átküldeni Kindle-re a kényelmesebb olvasásért.

Galéria megnyitása

Számítani lehetett erre, de minden bizonnyal azért voltak, akik mostaniág reménykedtek abban, hogy a Twitter mégis meggondolja majd magát, és lazít a korábbi elképzelésein. Egy a neve elhallgatását kérő fejlesztő arról beszélt, hogy az ingyenes csomag szinte haszontalan, csak nagyon egyszerű szolgáltatásoknak lehet jó így, hogy teljesen képtelen adatokhoz hozzájutni a Twitterről, kizárólag írni tud bejegyzéseket.

Ezzel ismételten növelni tudja majd a bevételeit a Twitter, de azt nagyon nehéz megmondani, hogy milyen következményei lesznek a platformra nézve. Az egészen biztos, hogy sok Twitter API-t használó projektnek lehet vége pillanatok alatt, mint ahogy a cég felszámolta a Twitter használatára alkalmas harmadik féltől származó kliens alkalmazásokat is.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére