Irán űrrakétát indít

Irán ezen a hétvégén azzal terelte el a figyelmet atomprogramjáról, hogy bejelentette rakétát lőtt fel az űrbe.

Irán űrrakétát indít

Irán ezen a hétvégén azzal terelte el a figyelmet atomprogramjáról, hogy bejelentette rakétát lőtt fel az űrbe. Illetve, ha más forrásoknak hiszünk, akkor egy hatalmas nagy rakétát tesztelt ezzel.

Az Iszlám Köztársaság mindenképpen elindított valamit a hétvégén. Az iráni média az eszközt olyan rakétáként írta le, amely képes eljutni az űrbe. Ugyanakkor Irán később kisebbítette a rakétakilövés jelentőségét, azzal, hogy azt mondta, csak kutatási célokat szolgál. Hivatalos személyek hangsúlyozták, hogy az ország tagadta, hogy “hadi rakétát” lőtt volna ki.

Néhány iráni médium szerint a lépés arra szolgál, hogy kereskedelmi műholdakat helyezhessenek az űrbe. Ha ez sikerül, akkor a kémműholdak alkalmazása már gyerekjáték lesz.

Irán vélhetőleg szeretné rajta tartani a szemét az égen, mivel egyre valószínűbbé válik, hogy az USA támadást tervez ellene, miután aggodalmak merültek föl azzal kapcsolatban, hogy Irán netán atomfegyvereket állít elő.

Akárhogyan is, a rakétaindítás valószínűleg nem enyhíti a nemzetközi feszültséget. Ha Iránnak olyan rakétája van, amely képes egy meglehetősen nagy tárgyat az űrbe helyezni, akkor a definíció alapján birtokában van egy olyan ICBM-nek, azaz interkontinentális ballisztikus rakétának is, amely képes valami meglehetősen nagy dolgot elhelyezni bárhol a világon.

Az ENSZ BT állandó tagjai és Németország ma Londonban ültek össze, hogy megvitassák az Irán ellen alkalmazandó további szankciókat.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward