IPS alapú UHD monitort készített az ASUS

Az ASUS újdonsága nem csak remek képminőséggel érkezik, de hat videó bemenetet is kínál, így egyszerre akár négy Full HD műsorforrás képe is megjelenhet rajta.

IPS alapú UHD monitort készített az ASUS

Az UHD monitorok piacán egyre több olcsó modellel találkozhatunk, amelyek már nem csak az 1000, de a 600 dolláros árszint alá is be-benéznek. Közös vonás ezeknél a termékeknél, hogy szinte kivétel nélkül költséghatékony, szűk betekintési szögekkel rendelkező, képminőség tekintetében is némi kompromisszumra kényszerítő TN panelt alkalmaznak.

Szerencsére néha-néha egy-egy különleges, IPS alapokon nyugvó UHD monitor is érkezik, amelyek jó alternatívák lehetnek a TN+Film alapú megoldásokkal szemben. Most az ASUS rántotta le a leplet legújabb IPS alapú megjelenítőjéről, a 27 hüvelykes PB279Q modellről, amely csak 799 dollárba kerül.

Az UHD jelzőből már sokan kitalálhatták, hogy 3840 x 2160 pixeles natív felbontás mellett üzemelő panellel szerelt monitorról van szó. A villódzásoktól mentes LED-es háttérvilágítást alkalmazó újdonság 10-bites IPS panelt kapott, amely az sRGB színteret 100%-ban képes lefedni – nem úgy, mint az elmúlt hónapban bemutatott Dell monitorok, amelyek csak 99%-os lefedettséget kínálnak. Persze a termékek között nem csak ebben a tekintetben van különbség: az ASUS megoldása 5 ms-os GtG válaszidejével ugyancsak jobbnak bizonyul a Dell termékeinél.

Az ASUS újdonságánál szemeink védelméről nem csak a villódzás-mentes háttérvilágítás, hanem az ASUS EyeCare eljárás is gondoskodik, ami csökkenti a kék fény kibocsátásának mértékét, így szemeink kevésbé fáradnak el hosszabb időn át tartó játék vagy munka során. Az 1,07 milliárd színárnyalat megjelenítésére képes újdonság 300 cd/m2-es maximális fényerősség mellett üzemel, vízszintes és függőleges betekintési szögei pedig egyaránt 178 fokosak.

A monitor 60Hz-es, de csak akkor tudjunk ekkora képfrissítési rátán használni, ha két DisplayPort bemenet valamelyikét használjuk. A repertoárban négy darab MHL támogatással ellátott HDMI videó bemenet is lapul, ám ezeken keresztül már csak 30 Hz-es maximális képfrissítési rátát élvezhetünk, ha a PB279Q-t UHD felbontásban használjuk. A négy darab HDMI videó bemenet elsőre egy kissé túlzásnak tűnhet, de azért vannak helyzetek, amikor jó szolgálatot tehetnek a portok: segítségükkel négy műsorforrás Full HD képét egyszerre tekinthetjük meg a monitoron, hála a Pib (Picture by picture), azaz kép a kép mellett technológiának.

Az új monitor 2 wattos beépített hangszórókkal érkezik, USB hub azonban nincs rajta. Kapunk viszont egy remek gyári állványt, amivel minden irányban állíthatóvá válik a kijelző: a döntés +20 és -5 fokban, az elforgatás +/- 60 fokban, a magasságállítás pedig 150 milliméteres tartományon belül lehetséges, de akár pivot/portré módba is forgathatjuk a kijelzőt – az óramutató járásával megegyező irányban. A repertoárban még 100 x 100 milliméteres VESA támogatás is helyet kapott, így igény szerint akár falra is szerelhető a monitor, ami állvány nélkül 624,96 milliméter széles, 368,23 milliméter magas és 58,8 milliméter mély.

A PB279Q Európa területén még ebben a hónapban elérhetővé válik, ajánlott végfelhasználói ára azonban régiónként eltérő lehet. A sajtóközlemény 799 dolláros listaárról tesz említést – a várható hazai ajánlott végfelhasználói ár egyelőre nem ismert.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward