iPad tulajdonosokká váltak az orángutánok

Világszerte több állatkert is csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, melynek keretein belül az orángutánok táblagépekhez juthatnak. 

iPad tulajdonosokká váltak az orángutánok

Az "Apps for Apes" néven indított nagyszabású program keretein belül 13 állatkertben vette kezdetét az az érdekes kísérlet, aminek mindössze annyi a célja, hogy szórakoztassák az állatkertekben élő orángutánokat. Az emberszabású majmok az érintőkijelző interaktivitásának köszönhetően élhetnek élményekben gazdagabb életet – olvasható a DCist beszámolójában.

A Nemzeti Állatkert először csatlakozott a kezdeményezéshez, amikor egy gondozó családtagja adományozott egy iPadet a Nagy Orángután Háznak. Később tíz, gondosan összeválogatott alkalmazást is kaptak, amiket boldogan használnak is. A dolog érdekessége, hogy ezek nem csak játékok, hanem akadnak zenei és rajzolós appok is. Az állatok körében a Koi Pond a legnépszerűbb, amiben halakat úsztathatunk az iPaden.

Az orángutánoknak egyébként nem idegen ez a technológia, mivel korábban már folytak kutatások érintőkijelzős gépek segítségével, ám azok még sokkal primitívebbek voltak, csak a majmok memóriáját tesztelték. Az iPad már sokkal jobban megmozgatja majd az állatkertlakók agyát. Az orángutánok gondolkodása ennek köszönhetően serkenhet, és a kreativitás irányába mozdulhatnak el az állatok – reméli Erin Stromberg.

A gondozók elárulták, hogy az állatok nagyon szeretik a táblagépet, és ők bíznak abban, hogy idővel akár minden képességét ki tudják majd használni a masináknak. Így akár lehetőségük lenne videóhívásokat is bonyolítani a FaceTime-mal a más kontinenseken élő orángutánokkal (ez mondjuk elég vad elképzelésnek hangzik). Ehhez persze ki kell terjeszteni az Apps for Apes programot, amin jelenleg is dolgoznak. Több vonalon is várják az adományokat, az iTunes ajándékkártyáktól kezdve az iPadekig mindent szeretettel fogadnak.

Persze az Apps for Apes mögött némi "hátsó szándék" is húzódik. Szeretnék az embereknek megmutatni, hogy az orángutánok mennyire hasonlítanak ránk, így mindent meg kell tennünk a védelmük érdekében. Az egyik leginkább veszélyeztetett állatfajról van szó.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward