Internetadó Franciaországban

Franciaország elnöke javaslatot tett az internetadó bevezetésére, amit ha elfogadnak, akkor az ország világ első olyan országává válik, ami megadóztatja az internetet.

Internetadó Franciaországban

Franciaország elnöke javaslatot tett az internetadó bevezetésére, amit ha elfogadnak, akkor az ország világ első olyan országává válik, ami megadóztatja az internetet.

Az internet adóztatás jelenleg nagyon forró vita a szakértők, állampolgárok, közgazdászok között. A kormányok továbbra is új bevételi forrásokat keresnek, ennek egyik formája lenne például az internetadó bevezetése, ami az Egyesült Államok Kongresszusa előtt is napirendre került - és el is bukott.

Jelenleg Nicolas Sarkozy javasolta, hogy az internetet adóztassák meg Franciaországban, és a bevétel pedig az állami tulajdonú televízióhoz kerüljön. Ezt az elnök a párizsi Elysee palotában jelentette be sajtótájékoztatón.

A rendkívül vitatott program első lépése "a publikus csatornákon lévő hirdetések teljes elnyomásának a megfontolása", így a törvényhozás barátságosabbá tenné a televíziós csatornákat. Azonban a bevételveszteségek kompenzálására "végtelenül kicsi adót vetne ki az új kommunikációs eljárásokra, mint például az internet elérésre és a mobiltelefonra."

A franciák internethasználata évente 14 százalékot növekszik. Audrey Mandela, a független Mandela Associates tanácsadó ügynökség alapítója szerint az adó számos új felhasználó számára elrémísztheti az internettől, így ez károsan érinteni a kommunikációs vállalatokat. Azok számára, akiknek szüksége van a netre, továbbra sem kérdés hogy feladják-e.

Vannak akik szerint az adó lehet magas is, ugyanis jelenleg Franciaországban vannak Európa legjobb internetárai. Az átlagos havi díj 37 dollár, ami megközelítőleg 37 százalékkal alacsonyabb a környező országok átlagánál. A kérdés azonban személyi érdekeket is felvet, ugyanis az egyik adóból részesedő televízió, a piacvezető TF1 tulajdonosa Martin Bouygues közeli barátja Sarkozy-nek.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward