Intel: Xeon E5 és Knights Corner infók az SC11-ről

Az SC11-es szuperszámítógépes konferencia alkalmával nem csak az OpenCL 1.2-es változatáról hullott le a lepel, hanem sok egyéb érdekességről is. Az Intel illetékesei ejtettek néhány szót a Xeon 5500/5600-as sorozat utódjául szolgáló Xeon E5-ös szerverprocesszorokról, valamint bemutatták a gyártó MIC architektúra köré épülő sokmagos gyorsítóját, a Knights Corner-t is.

Intel: Xeon E5 és Knights Corner infók az SC11-ről

Az SC11-es szuperszámítógépes konferencia alkalmával nem csak az OpenCL 1.2-es változatáról hullott le a lepel, hanem sok egyéb érdekességről is. Az Intel illetékesei például ejtettek néhány szót a Xeon 5500/5600-as sorozat utódjául szolgáló Xeon E5-ös szerverprocesszorokról, valamint bemutatták a gyártó MIC architektúra köré épülő sokmagos gyorsítóját, a Knights Corner-t is.

Intel Xeon E5, a világ első PCI Express 3.0-s támogatással érkező szerverprocesszora

Az új szerverprocesszorok teljes mértékben kompatibilisek lesznek a PCI Express 3.0-s szabvánnyal, amely a PCI Express 2.0-s szabványhoz képest kétszer nagyobb sávszélességet kínál. Az új, PCI Express 3.0-s szabványra alapozó vezérlők segítségével sokkal hatékonyabban skálázható majd a teljesítmény és az adattovábbítás, ami rendkívül fontos szempont az egyre több node-ból álló HPC szuperszámítógép-fürtök esetén.

A korai teljesítménymérések alkalmával arra derült fény, hogy a Xeon E5 2,1-szer nagyobb FLOP/s teljesítményt kínál és HPC környezetben 70%-kal nagyobb teljesítményt nyújt, mint az előző generációs szerverprocesszorok, az Intel Xeon 5600-as sorozat tagjai.

Az új Xeon processzorok pont az Intel 4004 CPU negyvenedik születésnapjának, illetve a Xeon család tizedik születésnapjának évében kerültek fel a TOP500-as listára. A Xeon család 2001-es bemutatása óta a Xeon egységek teljesítménye több, mint százharmincszorosára növekedett.

A processzorok első szállítmányai két hónapja indultak el, ám a Xeon E5-ösök máris a TOP500-as lista 10 konfigurációjában vannak jelen. A Xeon E5-ösökből több, mint 20000 darab áll szolgálatban, amelyeknek együttes maximális számítási teljesítménye több, mint 3,4 PetaFLOP/s.

Az új központi egységek várhatóan 2012 első felében válnak elérhetővé kereskedelmi forgalomban. Az újdonságok irányt már most is húszszor nagyobb igény mutatkozik, mint anno az Intel Xeon 5500-as és 5600-as processzorok iránt.

Bemutatkozott a Knights Corner is

Az Intel egy igazi különlegességet is magával hozott az SC11-re. A kifejezetten nagy párhuzamos számítási teljesítményt igénylő alkalmazások számára készített chip a gyártó MIC (Many Integrated Core) architektúrája köré épül, ami a Larrabee miatt már ismerős lehet.

A Knights Corner gyorsító, illetve tárprocesszor egymagában is képes több, mint 1TFLOP/s-os számítási teljesítményt nyújtani, méghozzá dupla pontosságú lebegőpontos műveletek esetén. Eddig még olyan processzort nem mutattak be sehol, amely egymagában ekkora számítási teljesítménnyel bírna (két GPU-s vezérlő már van ilyen). Érdekesség, hogy 1997-ben, amikor az első 1 TeraFLOP/s-os szuperszámítógép-fürt megszületett, akkor az említett számítási teljesítmény eléréséhez még 9680 processzorra volt szükség, és az óriásgép elég sok helyet foglalt. Most ugyanehhez csak egy PCI-E slotra van szükség.

Az Intel illetékesei szerint az újdonság egy rendkívül egyedi megoldás, mivel hozzá lehet férni minden végrehajtójához, teljes mértékben programozható.

A Knights Corner-nek, illetve az Intel MIC architektúrájának egyik legnagyobb előnye az, hogy esetében lehetőség van a már meglévő alkalmazások használatára, vagy azok nagyon könnyű átalakítására, hiszen x86-os architektúrára épül. Ráadásul ez miatt még egyszerűbb olyan szoftvereket írni, amik kihasználják az adott gép CPU-jának és GPU-jának erejét, mert nagyon hasonló utasításkészlettel rendelkeznek.

 

Maga a Knights Ferry gyorsító – társprocesszor – 22 nm-es csíkszélességgel, 3D-s tranzisztor technológia alkalmazásával készül. A termékről sokat nem árultak el a cég illetékesei, de az már azért tudható, hogy a különlegesség több, mint 50 magot tartalmaz (a Larrabee-ben 32 volt). Kíváncsian várjuk a további részleteket.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward