Intel SSD-re vált a Google

Friss hírek szerint gyors átállást tervez a Google merevlemezekről SSD-kre számos szerverénél, mivel azoknak a fogyasztása már olyan magaslatokba ért, amelyeket nem hajlandó tovább tűrni a cég.

Intel SSD-re vált a Google

Friss hírek szerint gyors átállást tervez a Google merevlemezekről SSD-kre számos szerverénél, mivel azoknak a fogyasztása már olyan magaslatokba ért, amelyeket nem hajlandó tovább tűrni a cég.

A fogyasztói piac felé az Intel ugyan még nem váltotta be a csúcsteljesítményű SSD-kkel kapcsolatos ígéreteit, azonban a Google igényeit valószínűleg jóval előbb is ki fogják elégíteni. Ezek a bizonyos, egyelőre még meg nem jelent SSD-k állítólag rendkívül gazdaságosak lesznek és valóban a Google amerikai főhadiszállásának szervereiben bukkannak majd fel először.

Magukat a flash chipeket az Intel biztosítja majd, miközben a Marvell a megfelelő vezérlő áramkörökről gondoskodik; a váltásra várhatóan június végén kerül sor. Hogy ez pontosan mekkora megtakarítást jelent majd a cégnek, azt nem lehet tudni, de nyilván nem kis összegről van szó, hiszen egy SSD átlagosan feleannyit fogyaszt, mint egy hasonló kapacitású merevlemez - amit még tovább is lehet fokozni a megfelelő technikákkal.

Ha ez az átállás kellően nagy méreteket ölt, úgy az hathatósan hozzájárulhat az SSD-k széles körű elterjedéséhez - amely folyamat jelenleg még igencsak akadozik, főleg az árak ördögi köre miatt, amelyek épp azért lehetnek magasak, mert alacsony a kereslet és bőven van kínálat, viszont magas árak mellett ez a helyzet addig nem is igen változhat, amíg egy-két ilyen óriás mint pl. a Google a magas árak ellenére is rá nem szánja magát a kereslet felhajtására.

A legvalószínűbb azonban mindenféleképpen az, hogy a HDD-k és az SSD-k még jó ideig egymás mellett dolgoznak majd, mivel mindkettőnek megvannak a maga erősségei: a HDD-k jobban teljesítenek a szekvenciális írás terén (ami nagy adatbázisok tárolásánál hasznos), míg az SSD-k a random hozzáférésben jobbak (ami például egy nagy adatjegyzék átfésülésénél jön jól - és vélhetőleg ez válhat hasznára a Google-nek is).

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward