Intel Skylake platform: PCI Express 4.0, SATA Express, DDR4

Az Intel 2015 folyamán érkező platformja rengeteg új technológiát vonultat fel.

Intel Skylake platform: PCI Express 4.0, SATA Express, DDR4

Az Intel első olyan asztali processzorai, amelyek 14 nm-es gyártástechnológia alkalmazása mellett készülnek, 2015 folyamán kerülhetnek az üzletek polcaira. Ezek a chipek kilencedik generációs Intel HD Graphics sorozatú integrált videó vezérlőt kapnak és elsőként kínálnak majd kétcsatornás DDR4-es memóriatámogatást.

Utóbbi, azaz a DDR4-es memóriatámogatás elsőként persze nem ezeknél a termékeknél, hanem a csúcskategóriás konfigurációk piacára érkező Haswell-E platformnál mutatkozik be, igaz, a Haswell-E processzorok nem kétcsatornás, hanem négycsatornás DDR4-es memóriatámogatást kínálnak majd, és várhatóan a következő év második felében debütálnak.

A 14 nm-es csíkszélességgel készülő Skylake processzorokra támaszkodó platform bevezeti a PCI Express 4.0-s támogatást, ami szokás szerint kétszer nagyobb adatátviteli sávszélességet kínál, mint elődje, a PCI Express 3.0. A PCI Express 4.0-s technológiában rejlő lehetőségeket az akkoriban forgalomban lévő AMD és Nvidia videokártyák valószínűleg már gond nélkül ki tudják majd aknázni, látva azt a tempót, ahogy teljesítményük növekszik.

Az említett újítások mellett a Skylake platform SATA Express támogatást is felvonultat, amellyel 10-16 GB/s körüli adatátviteli sávszélesség állhat rendelkezésre, ha az információk helyesek. A Skylake processzorok a felsoroltak mellett az AVX utasításkészlet 3.2-es kiadását is megkaphatják.

A közelebbi jövőben elsőként a frissített Haswell platform érkezésére számíthatunk. A 14 nm-es csíkszélességgel készülő Broadwell alapú termékekkel a Xeon szerverprocesszorok, illetve a mobil processzorok piacán találkozhatunk, asztali Broadwell processzor azonban a jelenlegi hírek alapján egészen biztos, hogy nem érkezik. A Skylake platform a következő évben debütáló frissített Haswell platform után jelenik meg, méghozzá valamikor a 2015-ös év első felében.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward