Intel Rocket Lake-S: 8 mag és 12 szál lesz a maximális kiépítés?

Erre a jelek szerint azért van szükség, hogy a 8 maggal és 16 szállal rendelkező Core i9-es modellek alá egy Core i7-es sorozat is beférjen. Vagyis a címben szereplő "maximális kiépítés" jelző csak a Core i7-es sorozatra érvényes.

Intel Rocket Lake-S: 8 mag és 12 szál lesz a maximális kiépítés?

Az Intel Rocket Lake-S lapkáival kapcsolatban már elég sok pletyka napvilágot látott az elmúlt hónapok folyamán, ám egy valami közös volt bennük: minden esetben azt állították az információ birtokosai, hogy ezek a processzorok maximum 8 maggal rendelkeznek majd. Ez a „hátrány” problémát okozhat a nevezéktan szempontjából, hiszen jelenleg a Core i9-es családban 10 maggal és 20 szállal büszkélkedő processzorok foglalnak helyet, míg a Core i7-es modelleknél 8 mag és 16 szál a maximális kiépítés. A Core i5-ös processzorok ezzel szemben már csak 6 maggal és 12 szállal dolgoznak majd, ez pedig a jelek szerint nem is változik majd a Rocket Lake-S generáció érkezésével.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitásaAmi változik, az az, hogy a Core i7-es és a Core i9-es sorozatban egy picit átalakul a magok és a szálak száma – a VideoCardz informátorai pont ezzel kapcsolatban hoztak némi érdekességet a minap. Az aktuális kép szerint, ami egyelőre csak pletyka, úgy néz ki, hogy a Core i9-es processzoroknál 8 mag és 16 szál képezi a kínálatot, míg a Core i7-es modellek eléggé szokatlan dizájnt alkalmaznak, ugyanis a 8 mag mellé 12 szál társul, vagyis csak a processzormagok felénél lesz aktív a Hypet-Threading támogatás.

Abból kiindulva, hogy a Comet Lake-S sorozat óta a Hyper-Threading támogatás már magonként is engedélyezhető, illetve letiltható, a pletyka állításai akár igazak is lehetnek – korábban viszont csak globálisan, minden magra vonatkozóan lehetett engedélyezni és tiltani a HT támogatást. A lépésnek alighanem az az oka, hogy valamilyen módszerrel differenciálni kellett a kínálatot: a Core i7-es és a Core i9-es család tagjainak megkülönböztetésére nem elég, ha csak órajelek terén van némi eltérés, magok és szálak tekintetében is szükség van különbségekre, márpedig a jelenlegi helyzetben csak ez az opció áll rendelkezésre, amit fentebb említettünk. Már amennyiben az útiterv valódi és az értesülés pontos.

A kiszivárgott útiterv-részlet alapján úgy tűnik, hogy a Rocket Lake-S modellekből már hiányozni fog az Intel SGX támogatás, ami nem egy rossz hír, tekintve azt, hogy az SGX háza tájáról eléggé rendszeresen érkeznek hírek biztonsági résekkel, illetve sebezhetőségekkel kapcsolatban.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap