Intel: processzor upgrade szoftveresen, kóddal

Pár hete egy érdekes információ szivárgott ki, amely azt állította, ahogy a Pentium G6591-es processzor esetében lehetőség van némi szoftveres tuningra: egy Upgrade kártya megvásárlásával gyorsítható a processzor, azaz engedélyezhető az 1 MB-nyi harmadszintű gyorsítótár és a kikapcsolt Hyper-Threading technológia is. Mindez 50 dollárba kerül.

Intel: processzor upgrade szoftveresen, kóddal

Pár hete egy érdekes információ szivárgott ki, amely azt állította, ahogy a Pentium G6591-es processzor esetében lehetőség van némi szoftveres tuningra: egy Upgrade kártya megvásárlásával gyorsítható a processzor, azaz engedélyezhető az 1 MB-nyi harmadszintű gyorsítótár és a kikapcsolt Hyper-Threading technológia is. Mindez 50 dollárba került.

Most újabb hírek érkeztek a témakörben, amelyek már arról adnak hírt, hogy a gyártó további három, Sandy Bridge architektúra köré épülő processzor esetében is elérhetővé tette a szoftver alapú bővítés lehetőségét. Az asztali processzorok közül a Core i3-2102-es és a Pentium G622-es modellek esetében van lehetőség szoftveres gyorsításra, így az Upgrade kártya megvásárlása után a termékekből rendre Core i3-2153-as és Pentium G693-es processzor varázsolható. A noteszgépek szegmensében a Core i3-2312M  processzor esetében él az említett lehetőség: ezt a modellt Core i3-2193M processzorrá varázsolhatjuk. Utóbbi processzornál a magórajel emelésével és a letiltott gyorsítótár engedélyezésével juthatunk nagyobb teljesítményhez, a két asztali modellnél viszont csak a processzor magórajelét emeli meg a frissítés.

Az Intel belsős tesztjei alapján - amelyeknek az eredményei a fenti képeken is láthatóak - a három processzornál nagyjából 10% és 23% közötti teljesítménynövekedéshez lehet jutni a szoftveres frissítés alkalmazásával, azaz ez a módszer végül is elég látványos eredményt kínál. A gyártó azt sajnos nem árulta el, hogy az egyes processzorok esetében mennyibe kerül majd az az Upgrade kártya, amelyen a letiltott lehetőségek aktiválására szolgáló PIN kód lapul. Az Engadget és az AnandTech szerint ismét a szokásos 50 dolláros árat kell majd kifizetni, mint a korábbi, fentebb már említett esetben. Az már biztos, hogy a processzor gyorsításra csak Windows 7 operációs rendszer esetében van mód és csak meghatározott rendszereknél lehet élni a szoftveres "tuning" adta lehetőséggel.

Sokan felháborodnak rajta, hogy az Intel letiltott képességekkel árul néhány processzort, de ez a gyakorlat már nagyon-nagyon régóta érvényben van, így kár rajta meglepődni. Amennyiben az Upgrade kártya ára versenyképes, úgy a felhasználó még örülhet is neki, hogy van ilyen processzor gyorsítási lehetőség, ami főleg noteszgépek esetében bír komolyabb jelentőséggel, bár kérdéses, hogy az adott gép hűtőrendszerének tetszeni fog-e a plusz teljesítmény.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward